KNVB-scheidsrechter Nico Overbeeke
KNVB-scheidsrechter Nico Overbeeke Foto:

Pas op de plaats voor KNVB-referee Nico Overbeeke

WOENSDRECHT – De voetbalsport lijkt tot januari 2021 een verplichte pas op de plaats te maken. De wedstrijdoutfit blijft in de kast, de scheids kan onverrichterzake in de startblokken blijven staan. Davey Koolen schets hierboven diens stand van zaken. Ook elders dienen ambities voor enige tijd in het vriesvak te verdwijnen. De ‘rijzende ster’ van Nico Overbeeke vermindert noodgedwongen vaart..


Iedere vereniging heeft ze, personen die wekelijks de duels in goede banen proberen te leiden. Grenswachters teert al jaren op mannen als Dies de Korte en Ron Claassen. METO roemt René Lameir, Arthur Borsboom, René Adriaansen en Davey Koolen. Bij ODIO koestert men Jan van der Poel, Jeffrey Stumpf en Martin Castel. Bij Vivoo zijn Dré Leuris, Arend-Jan Adriaanse, Jos Bogers, Jan de Krom vaste waarden. WVV’67 put uit Lars Fransen, Tristan de Sutter, Peter van Rooij, Erwin van den Heuvel, Yannick van der Ha, René van Aalzum, Peter Smeekes, Arthur Verbrugge.


Kijker

WVV’67-penningmeester Nico Overbeeke (53)beschikt zelfs over het predicaat KNVB-scheidsrechter. Een weloverwogen route? “Eigenlijk wel. Vijf jaar terug liep ik een zware knieblessure op waardoor voetbal niet meer mogelijk was. Iets later vertrok zoon Rick naar Roosendaal en besloot ik dat het, na tien jaar leider en trainer, ook tijd voor iets anders was. Ik floot al eens een wedstrijdje en genoot van het nog op het veld te staan. Kort daarop meldde ik me bij de KNVB en doorliep aldaar de cursus.”

Als oud-voetballer kent Nico Overbeeke zijn pappenheimers en leidt hij inmiddels drie seizoenen zijn wedstrijden op de manier waarop volgens hem voetbal gespeeld dient te worden. Streng doch rechtvaardig. Zijn aanpak blijft niet onopgemerkt. “Iedere wedstrijd lig je onder een vergrootglas. Tegenwoordig geven na iedere wedstrijd teams, leider en aanvoerder per app hun mening. Ook dien je zelf te evalueren en sta je regelmatig onder KNVB-begeleiding. Door veel wedstrijden te fluiten doe je ervaring op. Wat je kunt verbeteren of voortaan anders aan moet pakken. Zo liep ik in het begin ook vooral de wedstrijd te bekijken en vergat soms te fluiten“, lacht de nieuwbakken scheids.


Als beginnend KNVB-scheidsrechter krijg je veelal wedstrijden met selectie-elftallen dan wel op redelijk niveau spelende jeugdteams toegewezen. Bij progressie stijgen de kansen op een hogere klasse. Dit seizoen zou Nico Overbeeke, naast zijn taak als grensrechter tijdens uitwedstrijden van WVV-1, zijn opwachting als referee in de Vijfde en Vierde klasse maken. De corona trapt echter ook voor hem op de rem. “Ja spijtig. Hierdoor wordt het lastig om aan de benodigde 35 jeugd- en seniorenwedstrijden te komen. We zullen met zijn allen moeten afwachten. Ik kijk uit naar de weekenden waarop ik hier of daar in zuidwest Nederland weer kan fluiten. Ik heb overigens respect voor de clubscheidsrechters gekregen. Op een bepaald niveau merk je gewoon dat de spelers gewend zijn aan een spelleider. De acceptatie is groter.”