Woensdrecht overweegt HUB’s in elk dorp voor OV

HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht overweegt de aanleg van HUB’s om het openbaar vervoer in de gemeente beter te organiseren en de bereikbaarheid van de gemeente ook in de toekomst optimaal te houden. Dat is één van de hoofdpunten die blijkt uit het concept van het nieuwe Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan dat afgelopen week werd gepresenteerd.

HUB’s, dus geen hubkes. Een HUB is een OV-knooppunt waar je kunt overstappen op andere vormen van vervoer – denk aan taxi’s, leenfietsen en -scooters, deelauto’s en particuliere bus-initiatieven – om zo je reis te vervolgen. De komende jaren moet elk dorp in de gemeente Woensdrecht zijn eigen, centrale HUB krijgen, zo staat te lezen in het concept van het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan 2021-2025, dat wethouder Jeffrey van Agtmaal afgelopen week presenteerde.


Verbeteren en stimuleren

Het GVVP 2021-2025 is een update van het GVVP dat in 2016 werd vastgesteld. Doel van het plan is de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van de gemeente te verbeteren en duurzame mobiliteit te stimuleren. Qua verkeersveiligheid doet de gemeente Woensdrecht het lang niet slecht: sinds 2017 zijn er op gemeentelijke wegen geen verkeersdoden meer te betreuren geweest. Bovendien zijn voetgangers in Woensdrecht minder vaak betrokken bij ongevallen dan je op basis van het landelijk gemiddelde zou mogen verwachten. Evengoed valt er nog veel te winnen: een duidelijkere weginrichting, gedragsbeïnvloeding door betere acties en campagnes en meer handhaving door samenwerking met buurtpreventie, dorpsplatforms en politie moeten Woensdrecht nog verkeersveiliger maken.


Bij meest gebruikte bushaltes

Bovendien gaat de gemeente Woensdrecht meer inzetten op gedeelde mobiliteit, want dat heeft in de redenatie van de gemeente de toekomst: "We willen laten zien dat een deelauto niet iets is waardoor je vrijheid verliest, maar juist iets waardoor je kosten kun besparen”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal, "bovendien betekenen deelauto's minder parkeerdruk, waardoor wijken mooier kunnen worden.”
Hoewel Van Agtmaal zegt dat de huidige buslijnen in de gemeente de komende jaren niet veranderen - "in elk geval niet in negatieve zin” - past de HUB-gedachte in het streven naar een betere bereikbaarheid van de gemeente, omdat nieuwe, gedeelde vervoersvormen de reiziger ook naar plekken kunnen brengen die het OV nu niet aandoet. In het plan staat dat elke kern een eigen HUB krijgt, die wordt voorzien bij de meest gebruikte bushalte, zoals op de Scheldeweg in Hoogerheide en bij het Zuidwesthoek College in Ossendrecht. De kosten voor dit plan zijn beraamd op zo'n 250.000 euro.


Zienswijzen

Het nieuwe GVVP verscheen op 20 november in zijn volledigheid online, en tot 5 december kunnen zienswijzen worden ingediend. Het definitieve GVVP zou in het eerste kwartaal van 2021 bij de gemeenteraad moeten liggen.