Afbeelding
Foto:

Corona vraagt om positieve aandacht

HALSTEREN – Positieve aandacht, dat is wat we voor elkaar moeten hebben om de tweede coronagolf draaglijker te maken, stelt burgemeester Frank Petter. Want hoewel de cijfers de goede kant op gaan, zijn we er nog lang niet.

Waar de gemeente Bergen op Zoom tijdens de eerste coronagolf niet zo hard geraakt werd als veel andere gemeentes, scoort de gemeente tijdens de tweede golf juist hoge cijfers. Waar de herkomst van de uitbraak in augustus nog makkelijk te halen was is het nu vaak lastig om in beeld te brengen wat de herkomst van besmettingen is. De hoge cijfers op de Bergse Plaat en in Halsteren bijvoorbeeld, konden maar moeilijk verklaard worden, net als de afvlakking die erop volgde.

Hoewel er regelmatig wordt bericht over illegale feesten en samenkomsten doen de gemeente en haar inwoners het volgens Petter zeker niet slecht. In de afgelopen acht maanden werden slechts zo’n 200 bekeuringen uitgedeeld. “Dat”, stelt Petter, “betekent dat 99% van de mensen zich aan de voorschriften houdt. Als gemeente proberen wij niet alleen om te handhaven op de regels, maar vooral ook om mensen te helpen bij de naleving ervan.” Petter stelt dat de focus ligt op sportscholen, detailhandel en supermarkt. Toezichthouders treden niet meteen verbaliserend op, maar bieden de ondernemers ook een helpende hand, bijvoorbeeld bij het omgaan met agressieve klanten, en wijzen op verbeterpunten. Petter stelt dat er “nog niet bij benadering” duidelijk is wat de economische schade is die de coronacrisis in de gemeente Bergen op Zoom heeft veroorzaakt, maar dat er veel stil verdriet en frustratie is. Die frustratie komt deels voort uit de inconsistente en steeds veranderende regels. “Als burgemeester dringen we in Den Haag aan op consistentie”, zegt Petter, “wanneer je als overheid een escalatieladder bedenkt is het goed om je eraan te houden. Duidelijk en eenduidig zijn kan veel helpen. Wat mij betreft is de centrale vraag, ook in de omgang met ondernemers “hoe gaat het?” Ik merk dat positieve aandacht in deze tijd heel krachtig is. Bovendien ben ik onder de indruk van de creativiteit onder ondernemers en de nieuwe initiatieven die zo ontstaan.”

Petter bezocht onlangs de ambulancepost en toonde zich onder de indruk van het werk dat daar wordt verricht. Bovendien wijst de burgemeester op de social mediacampagne “waar doe jij het voor?”, die zich vooral op jongeren richt maar een vraag stelt die voor iedereen belangrijk is: “iedereen heeft wel iemand voor wie hij het doet. We willen onze familie weer zien, weer met elkaar uit eten en naar festivals. Daar doen we het voor, dat moeten we met elkaar blijven bedenken. We moeten niet alleen het R-getal van het virus onder de 1 krijgen, maar ook het R-getal van de negativiteit.”