Francois Cauwelaers
Francois Cauwelaers Foto:

Swa hielp allerlaatste klant

HOOGERHEIDE – Jarenlang was hij één van de gezichten van “de Nemar” in Hoogerheide. Toen het bekende installatiebedrijf tien jaar geleden failliet ging werd Francois Cauwelaers – Swa voor vrienden – zelfstandig ondernemer zodat hij kon blijven doen waar hij goed in is: klanten helpen aan het beste op het gebied van sanitair, elektra en verwarming. Afgelopen week ging Swa met pensioen.

Swa, de winkel waar Francois Cauwelaers installatiematerialen, elektra, sanitair en centrale verwarming verkocht en zijn klanten adviseerde, bestaat nét geen tien jaar. Tien jaar geleden was Swa nog overtuigd dat hij tot zijn pensioen bij de Nemar zou werken. Na een carrière van 17 jaar ging zijn werkgever failliet, en was Swa ineens werkloos. Hij wilde aan de slag, maar elke sollicitatie leidde tot een afwijzing. “Terwijl ik het contact met mijn klanten zo ontzettend miste. Ik werd nog regelmatig gebeld door klanten die advies vroegen. Toen ontstond bij mijn vrouw en mij het plan om voor mezelf te beginnen. Dat vond ik spannend, want de economische crisis was op zijn diepste punt. Ik was ervan overtuigd dat het vanaf dat moment alleen maar beter kon gaan en ik heb gelijk gekregen. Nu, tien jaar later, kan ik concluderen dat ik er geen seconde spijt van heb gehad. De sociale contacten zijn altijd het mooiste van mijn werk geweest.”


Wandelen

Dat hij het tienjarig jubileum van zijn zaak niet gaat halen vindt Swa niet zo erg. “Zo’n jubileum zegt me niet zoveel”, zegt hij. “Ik heb bijna 50 jaar gewerkt. Nu heb ik mijn pensioenleeftijd bereikt en wil ik graag stoppen. Het is tijd om andere dingen te gaan doen. Ik ben nog gezond, ik wil graag gaan genieten. Ik ken teveel mensen die die kans niet hebben gekregen.” Want genieten, dat is Swa vast van plan. Hij wil tuinieren, aan de slag met zijn postzegelverzameling en wandelen. Vooral heel veel wandelen, ook op de vakanties die hij in gedachten heeft. “Voor mij en mijn vrouw Loes is wandelen pure ontspanning”, zegt hij, “ik wil ook graag nog eens de Dodentocht, een wandeltocht van 100 kilometer, lopen.”


Vrijwillig

Een opvolger vond Swa bijna, maar de coronacrisis zette een streep door die plannen. De inboedel van zijn zaak wordt overgenomen door een collega, maar de winkel en de naam “Swa” verdwijnen uit het installatielandschap van de Zuidwesthoek. En dat doet een beetje pijn, zeker omdat Swa zich realiseert dat met hem ook het laatste beetje “Nemar” verdwijnt. Maar Swa laat zich daardoor niet uit het veld slaan en ziet ook het positieve. Bijvoorbeeld in zijn nieuwe, vrijwillige rol als technisch adviseur bij Stichting ’t Opkikkertje en zijn betrokkenheid bij het Roparunteam Burgt & Co “Mijn laatste klant heb ik geholpen”, zegt hij, “maar ik blijf andere mensen helpen. Dat zit nou eenmaal in mijn bloed.”