Besluiten college B en W

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - In de collegevergadering van 27 oktober hebben burgemeester en wethouders van gemeente Bergen op Zoom onder meer de volgende besluiten genomen:

Ruimtelijke Kwaliteit

Op 1 mei 2019 trad de Nota Ruimtelijke Kwaliteit in werking. De raad bepaalde dat deze nota na een jaar moest worden geëvalueerd. Het college zendt deze evaluatie aan de raad. Hierbij stelt het college voor om het beleid in de Nota Ruimtelijke Kwaliteit over het plaatsen van zonnecollectoren binnen de 19e-eeuwse schil van het Rijksbeschermd stadsgezicht te versoepelen. Het college peilt dit voornemen bij de raad.


Werkgeversvereniging veiligheidsregio’s

Het college ontving de eerste begrotingswijziging van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Deze wijziging heeft geen consequenties voor onze gemeente en betreft in feite een technische wijziging. Wel wijst het college de raad op de quickscan naar de verbonden partijen die momenteel wordt uitgevoerd. Het college ontving ook een verzoek van de veiligheidsregio om deel te kunnen nemen aan de landelijke werkgeversvereniging samenwerkende veiligheidsregio’s. Het college adviseert de raad hiertegen geen wensen en bedenkingen in te dienen.


Natuurcompensatie Molenplaat        

Het bedrijventerrein Theodorushaven/Noordland ligt tegen het Natura 2000-gebied het Zoommeer. Het bedrijventerrein en ook de nog aan te leggen containerterminal hebben een negatieve invloed op de natuur van het Zoommeer. Om deze ontwikkelingen toch mogelijk te maken, moest deze natuur daarom elders worden gecompenseerd. Het college heeft twee jaar geleden hiervoor al een intentieverklaring getekend met Brabants Landschap en de provincie. De benodigde gelden hiervoor, € 500.000,- waren toen al opgenomen.
Het moment is nu aangebroken dat er een uitvoeringsovereenkomst met stichting Het Noord-Brabants Landschap wordt getekend. Bij de invulling van de compensatie wordt ook een klankbordgroep betrokken, bestaande uit vertegenwoordigers van belangenorganisaties.


Nieuw Elektriciteitsstation TenneT

Het college verleent in principe medewerking aan een nieuw elektriciteitsstation van TenneT in Bergen op Zoom en geeft toestemming om te starten met de omgevingsdialoog. Het doel van deze omgevingsdialoog is om samen met de omwonenden de meest geschikte locatie voor het elektriciteitsstation te bepalen. Hierdoor is de locatie waar het station moet komen nog onduidelijk.
Daarnaast is nog niet bekend welke ruimtelijke procedure gaat worden gevolgd. Het college onderkent de noodzaak van het station en gaat met TenneT in gesprek over compensatiemogelijkheden voor de gemeente.


Klimaatbestendige gemeente

Het college geeft opdracht om een Klimaatadaptatiestrategie en -uitvoeringsagenda op te stellen. De Deltacommissaris stelt dat gemeenten in 2021 genoemde strategie en agenda moeten opstellen, met als doel in 2050 klimaatbestendig te zijn. Ook geeft het college daarmee uitvoering aan een van de drie gestelde duurzaamheidsdoelen in het focusakkoord. Participatie speelt een belangrijke rol in dit proces. De gemeente organiseert diverse klimaatgesprekken met betrokkenen en belanghebbenden voor samenwerkingen en inbreng.