Afbeelding
Foto: Bep

Gemeenteambtenaar Loes Franken mooi tweede

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Binnenstadsmanager Loes Franken van gemeente Bergen op Zoom is tweede geworden bij de EZ-ambtenaar van het jaar-verkiezing.

Stichting CLOK (Lokaal Krachtig ondernemen) benoemt ieder jaar de Beste Economisch Ambtenaar. Bij de editie 2020 is Loes Franken, accountmanager binnenstad Bergen op Zoom op de tweede plaats geëindigd. Eerste werd Wiel Verhaegh van de gemeente Gemert-Bakel.

Economie-wethouder Jeroen de Lange van Bergen op Zoom: “Geweldig dat Loes zo ver is gekomen. Dat is meer dan verdiend voor haar inzet en passie voor de Bergse binnenstad. Het is ook een mooie opsteker voor de Bergse binnenstad die zoveel te bieden heeft. Niet alleen traditionele detailhandel en horeca maar ook dienstverlening, leisure en wonen. En dat alles in een prachtig historisch decor."

De prijs komt volgens de wethouder ook op een mooi moment. "Op korte termijn ondertekenen we met de provincie Noord-Brabant een intentieovereenkomst om samen onze schouders te zetten onder het nog beter maken van de binnenstad. En natuurlijk feliciteren we winnaar Wiel Verhaeg met de eerste prijs", aldus De Lange.

Loes was donderdag live in de studio in Hilversum. Na een korte pitchfilm moesten de drie finalekandidaten vragen beantwoorden over actuele stellingen.





CZAV wil aanpassing fosfaatruimte bouwland

REGIO - Met ingang van 2021 wordt de fosfaatruimte binnen het stelsel van gebruiksnormen voor bouwland bepaald door een bodemanalyse op basis van P-CaCl2 en P-Al. De overgang van Pw-getal naar de nieuwe gecombineerde indicator leidt tot grote ongelijkheid op regionaal niveau.

Daar waar de overgang op landelijk niveau neutraal zou moeten zijn, zien we juist dat in de oostelijke (zand)gronden de klasse-indeling zo gekozen is dat er meer fosfaatruimte beschikbaar komt. Op de (jonge) zeekleigronden, in met name Zuidwest-Nederland, is de overgang op bedrijfsniveau juist desastreus voor de fosfaat- en dus mestruimte. Dit is erg merkwaardig, juist omdat deze gronden gemiddeld tot laag zitten in de fosfaattoestand en laag in het gehalte organische stof. Om de bodemvruchtbaarheid en bodemweerbaarheid op peil te houden, vraagt deze regio juist al jaren om ruimere normen zodat meer organische stof aangevoerd kan worden.

CZAV heeft afgelopen periode op perceelsniveau van ruim 1500 hectare zuidwestelijke klei (143 percelen) de fosfaatruimte in 2021 vergeleken met de ruimte volgens het oude (huidige) stelsel. Daarbij is de geconstateerde gemiddelde daling meer dan 15% met uitschieters tot 30 kg/ha (van 70 kg P2O5 ruimte naar 40 kg per ha).

CZAV schaart zich achter de oproep van LTO Nederland en vraagt de overheid om aanpassing van deze fosfaatnormering. De getroffen telers zijn door het huidige stelsel van gebruiksnormen niet in staat om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden en ze zien de ruimte om organische stof aan te voeren elke vier jaar verder dalen, terwijl deze regio juist goed scoort op emissies naar grond- en oppervlaktewater.


Virtuele kerstrun Roparunteam Maak een vuist

HALSTEREN - In de maand december organiseert Roparunteam Maak een vuist een virtuele kerstrun. Nu er veel wedstrijden worden afgelast hoopt Roparunteam 188 lopers warm te maken voor deze run. Ze krijgen een mooie medaille en steunen een goed doel.

Het organiserend Roparunteam hoopt zo een mooi geldbedrag op te halen voor de Roparun missie: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.”

Nadere informatie is te vinden op facebook team 188 Maak een vuist, Instagram of op www: sites.google.com/view/teammaakeenvuist

of via telefoon 06-51635741, secretaris Maak een vuist team 188.

Afbeelding
Afbeelding
Maak een vuist tegen kanker