Christ de Weert weet zeker dat de zon straks weer gaat schijnen, voor iedereen.
Christ de Weert weet zeker dat de zon straks weer gaat schijnen, voor iedereen. Foto:

KBO hoopt op blije gezichten

HOOGERHEIDE – Normaal gesproken is de KBO een bron van ontmoetingen en activiteiten voor ouderen. Voorzitter Christ de Weert van de KBO Hoogerheide / Woensdrecht heeft te doen met zijn leden en mist de blije gezichten. “Zodra het kan gaan we weer knallen, en mensen blij maken”, zegt hij vastbesloten.

De KBO Hoogerheide / Woensdrecht heeft zo’n 400 leden, maar de Kring Woensdrecht van de KBO heeft zelfs bijna 1500 leden. Christ de Weert is voorzitter van beide, en neemt ook nog zitting in de cliëntenraad van de zorgcentra Heideduin en Mariahove.

“Zolang je vitaal genoeg bent om dingen te organiseren en mensen blij kunt maken moet je dat niet laten”, verklaart hij zijn inzet. “bovendien zet de KBO zich in voor een leeftijdsgroep waar ik zelf – wij allemaal – ook naartoe groeien. Die mensen willen we actief en betrokken houden, we willen ze blij maken.”


Langsgaan

Dat doet de KBO door allerlei activiteiten te organiseren. Van gymlessen tot sjoelen, van biljart tot bingo en van paas- tot kerstvieringen.

“Bij alle activiteiten is de opkomst heel groot. En daarom is het zo ontzettend zonde dat er nu even niks kan, hoe begrijpelijk dat ook is. We zouden het als bestuur niet verantwoord vinden om nu dingen te organiseren, maar we waren zo blij dat we in september eindelijk – heel voorzichtig – weer waren opgestart. We hoorden hoe onze leden elkaar hadden gemist en we zagen hun blije gezichten. Op dit moment kunnen we niet veel meer doen dan langsgaan bij leden die ziek zijn, daar hebben we een lief-en- leedpotje voor en onze vrijwilligers een mooie attentie te brengen voor hun inzet. Veel leden zijn wat angstig en blijven nu liever even thuis. Ze weten dat wij altijd bereikbaar zijn als ze vragen of problemen hebben. Corona of niet, gelukkig is de telefoon er nog. Die is altijd geduldig.”

Toch wringt de huidige situatie bij Christ de Weert en alle KBO-vrijwilligers. “Gelukkig zijn de verpleeghuizen niet meer dicht, zoals in maart. Dat was niet menswaardig. Maar ook nu denk ik dat er – ook onder onze leden – sprake zal zijn van vereenzaming. Het probleem daarvan is dat mensen het niet makkelijk kenbaar maken, maar het idee dat het gebeurt vind ik schrijnend, ik voel me er machteloos bij. Als ik denk aan de blije gezichten die ik in september heb gezien wil ik alleen maar zorgen dat die snel weer zichtbaar zijn.”


Saai

Nu hij voor de KBO-leden niets kan doen brengt Christ de Weert zijn tijd door met wandelen, wielrennen kijken en zijn zoon Ruud helpen bij het bezorgen van maaltijden voor zijn restaurant Bij de Pastorij.

“Ook voor mij is deze tijd een beetje saai”, zegt hij, “ik heb veel teveel tijd over, want ook de bouw van de ijsbaan gaat niet door."

Maar De Weert is er de man niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. "Dat geldt trouwens niet alleen voor mij, maar voor al onze vrijwilligers. Onze leden weten dat wij staan te trappelen om weer in actie te komen. Zodra het kan gaan we weer knallen, en gaan we mensen blij maken. Ik weet zeker dat de zon straks weer gaat schijnen, voor iedereen."