Stef overhandigt zijn kaart aan Miranda Franken, Liza haar kaart aan Hein-Ries v.d. Hengel, schooldirecteur Guido Schoonbrood kijkt toe.
Stef overhandigt zijn kaart aan Miranda Franken, Liza haar kaart aan Hein-Ries v.d. Hengel, schooldirecteur Guido Schoonbrood kijkt toe. Foto: Dennis van Loenhout

Hart onder de riem van Toermalijn

HALSTEREN – Basisschool De Toermalijn vindt het belangrijk om leerlingen iets te leren over “goed burgerschap”. Wanneer je als school ruim 300 kaarten maakt voor ouderen die in deze coronatijd eenzaam en misschien zelfs verdrietig zijn, dan is dat doel bereikt.

De 9-jarige Stef Clements Sparreboom zit in groep 6 van de Toermalijn, en legt uit waarom hij een kaart heeft gemaakt: “Die kaart is voor al die mannen en vrouwen die nu alleen thuis zitten, en alleen maar de klok horen tikken. Achterop mijn kaart staat een poppetje dat zegt “doei, ik vond het leuk!” Stefs moeder, Jessie, zag op Facebook een bericht van een kennis, Miranda Franken, die in de thuiszorg werkt. In dat bericht vertelde ze hoe ze dagelijks mensen zag die door de coronacrisis eenzaam en alleen thuiszitten. Dat raakte haar zo dat ze persoonlijk een paar kaarten ging afgeven en een mailtje stuurde naar Toermalijn-directeur Guido Schoonbrood. “Het deed mij onmiddellijk denken aan goed burgerschap, iets wat wij op school heel belangrijk vinden. Dat kun je dichtbij huis zoeken, bijvoorbeeld bij ouderen die nu eenzaam zijn. Dat raakt onze leerlingen, want ze hebben allemaal een opa en oma en kunnen zich dus identificeren met de mensen die het nu moeilijk hebben. Het leek me heel mooi als onze school een gebaar naar deze mensen zou kunnen maken.”


Opsteker

Dat gebaar kwam er, in de vorm van ruim 300 persoonlijke kaarten, die werden gemaakt door de leerlingen van alle 14 groepen op de Toermalijn. Miranda Franken kwam ze persoonlijk ophalen, samen met zorgmanager Hein-Ries van den Hengel van TWB. “De eenzaamheid onder ouderen is groot”, zegt Miranda. “Ze kunnen niet meer naar de dagbehandeling, niet meer naar clubs en verenigingen, de kinderen komen minder langs en ze gaan niet meer om boodschappen. Vaak kom ik bij mensen bij wie ik tien minuten de tijd heb om steunkousen aan te trekken, en moet ik ze huilend achterlaten, smekend of ik niet nog even kan blijven. Daarom plaatste ik een oproep op Facebook, omdat ik weet dat een telefoontje of kaartje nu heel veel kan betekenen. Daarom is dit een geweldige actie.” Dat is zorgmanager Van den Hengel met haar eens, hij belooft dat alle 140 TWB-cliënten in Halsteren een kaartje krijgen. “De rest gaat naar onze cliënten in Bergen op Zoom. Deze mooie actie past helemaal bij ons motto, “thuiszorg met aandacht”, en laat zien dat er in deze moeilijke tijd ook positieve dingen gebeuren. Dat is fijn voor onze cliënten, maar ook voor onze medewerkers, want het applaus dat zorgmedewerkers in maart nog kregen is een beetje verstomd. Ook voor hen is deze actie een opsteker, want ik zie dat de leerlingen zelfs een kaart hebben gemaakt voor onze teams.”


Hartje

De 6-jarige Liza uit groep 3 geeft een stapel kaarten aan Hein-Ries, waaronder eentje die ze zelf gemaakt heeft. Op de kaart heeft ze een hartje en een regenboog getekend. Hein-Ries legt haar uit dat een regenboog een symbool is van hoop. Liza wijst naar het hartje en verwoordt zonder het te beseffen de hele essentie van de actie: “Dat teken ik ook voor mijn mama, als ik haar heel lief vind.”