Lachgasverbod elf plekken

GEMEENTE WOENSDRECHT - Onlangs heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten om, op basis van de Algemene plaatselijke verordening (APV), elf plekken in de gemeente Woensdecht aan te wijzen waar een lachgasverbod van kracht is. Dat betekent dat het op die plekken verboden is om lachgas te gebruiken of voorhanden te hebben. Het gaat om plekken waar het gebruik van lachgas tot hinder leidt en het woon- en leefklimaat wordt aangetast. Het verbod is inmiddels van kracht.

“Het gebruik van lachgas is tijdens evenementen al verboden in Woensdrecht. Een totaalverbod kunnen we niet opnemen, daar moet de Opiumwet voor worden aangepast. Wel kunnen we het gebruik verbieden als dit hinder of overlast veroorzaakt en dat doen we nu door het aanwijzen van deze gebieden”, aldus burgemeester Adriaansen.

In Hoogerheide worden vijf parkeerplaatsen aangewezen: de carpoolplaats, de Philomenahof achter het gemeentehuis e.o., bij het zwembad, bij Tasty World en naast de Albert Heijn aan de Huijbergseweg. In Putte gaat het om de parkeerplaatsen bij de Grenswachters en achter het Kruitvat, de eendenvijver, de voetbalkooi en de Gloriete. In Ossendrecht is het veld aan de Kerkstraat/Eikelhof aangewezen. Het bedrag van een boete bedraagt € 140,00. Burgemeester Adriaansen: “De verwachting is dat het gebruik van lachgas landelijk verder ingeperkt zal worden. Tot die tijd kunnen we alleen voorkomen dat het gebruik tot hinder leidt en (potentiële) gebruikers wijzen op de risico’s. Bij het aanwijzen van de gebieden hoort wat ons betreft dus ook een extra inzet op het gebied van preventie en voorlichting. Novadic-Kentron en de jongerenwerker zullen daarom de komende tijd extra op pad gaan om het gesprek met vooral jongeren aan te gaan over het gebruik van lachgas.”

Met deze gesprekken over lachgas hopen de gemeente en Nodvic-Kentron gebruikers te informeren, maar ook meer over het gebruik te leren. Door aandacht te vragen voor de problematiek willen ze lachgas ook onder de aandacht bij ouders brengen en kunnen ze de ouders informeren en stimuleren dit te bespreken met hun kinderen. Zo krijgt de aanpak van lachgas een preventiever karakter en een zo breed mogelijk draagvlak. Voor vragen is Novadic-Kentron Info en Advies dagelijks te bereiken op: 073-689 90 90 en via hulp@novadic-kentron.nl.


Op provinciaal niveau hebben statenleden (VVD) vragen gesteld aan GS over lachgasgebruik. Verkeersveiligheid, dumpingen in natuurgebied en gezondheid baren zorgen.




Je hersenen afsluiten van zuurstof, wie had kunnen denken dat dit een rage zou worden. Vele jongeren denken dat het gebruik van lachgas onschuldig is. Inmiddels weten we wel beter; lachgas is gevaarlijk, veroorzaakt gezondheidsproblemen en ook is er risico op verslaving. Daarnaast veroorzaakt het gebruik van lachgas vele ongewenste incidenten. Zo besloot afgelopen maandag iemand haar behoefte doen op de treinrails bij het station Eindhoven na inname van lachgas. De politie is van mening dat het gebruik van lachgas een ontzettend zorgelijke ontwikkeling is. Naast de overduidelijke gevolgen voor de gezondheid, heeft lachgasgebruik ook gevolgen voor de natuur en de verkeersveiligheid. Onnodige dumpingen van capsules en ballonen in de Brabantse natuur en mensen die onder invloed van lachgas achter het stuur kruipen, terwijl lachgas je waarneming en coördinatievermogen verstoort.

Eerder heeft de VVD al een punt gemaakt van onnodige dumpingen van afval en het belang van verkeersveiligheid. Nu wil de VVD een aantal specifieke zaken weten:

Verkeersveiligheid

1. Is bij het College bekend hoeveel ongevallen worden veroorzaakt door de invloed van lachgas?

2. Is het college bereid om lachgasgebruik op te nemen in de campagne 0 verkeersdoden in Brabant

en jongeren zo meer bewust te maken van de risico’s?

Overlast door gebruik in uitgaansgebieden

3. Weet het College hoeveel overtredingen/delicten begaan zijn onder de invloed van lachgas?

4. Is het College bereid er bij gemeentes en politie op aan te dringen, overlast door lachgas keihard

aan te pakken?

Dumpingen in natuurgebieden

5. Bent u het met de VVD eens dat lachgascapsules en ballonnen schadelijk zijn voor de natuur en biodiversiteit?

6. Is het college bereid lachgas mee te nemen in de vervolgcampagne van een dumper-is-een-

stumper?

Gezondheid

7. Is bij het College bekend in hoeveel gevallen lachgasgebruik leidt tot psychische klachten of

lichamelijke aandoeningen zoals bijvoorbeeld een dwarslaesie?

8. Welke rol heeft het College heeft als het gaat om het gezond houden van Brabanders?

VVD Brabant statenleden

Walter Manders woordvoerder Gezondheid

Suzanne Zwart woordvoerder Veiligheid, Toezicht en Handhaving