Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor het Integraal Kindcentrum in Woensdrecht.
Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor het Integraal Kindcentrum in Woensdrecht. Foto: Gemeente Woensdrecht

Aftrap Integraal Kindcentrum Woensdrecht

WOENSDRECHT- Het proces om een Integraal Kindcentrum (IKC) te realiseren in de kern Woensdrecht is van start gegaan. Maandag tekenden gemeente, Stichting Lowys Porquin en LPS Jongleren een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV).

SMV begeleidt het proces om tot duurzame en energieneutrale nieuwbouw te komen. Ook Tafeltennisvereniging Hotak’68 neemt zijn intrek in het pand. De vereniging tekende daartoe een intentieovereenkomst.

Dat er nieuwbouw zou komen voor de basisscholen De Poorte in Woensdrecht en De Stappen in Hoogerheide werd in 2017 al besloten. Duidelijk werd toen ook dat het een Integraal Kindcentrum (IKC) zou worden: een plek waar de ontwikkeling van kinderen van 0-12 jaar centraal staat en waar onderwijs, kinderopvang en ontspanning samen optrekken. 2019 stond in het teken van nader onderzoek: op welke manier en tegen welke kosten kan de nieuwbouw het beste gerealiseerd worden? De werkwijze van Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) om een duurzaam en energieneutraal gebouw te realiseren volgens het concept ‘Huren als eigenaar’ kwam daarbij als beste optie naar voren. De gemeente blijft eigenaar van de grond, SMV bouwt en onderhoudt het energieneutrale gebouw, terwijl de gebruikers hun deel van het pand huren. Op 9 juli 2020 stemde de gemeenteraad in met deze werkwijze en stelde de het voorbereidingskrediet van 730.000 euro beschikbaar.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met SMV is te zien als start van het proces. Eén van de eerste stappen die de komende periode genomen wordt, is het opstellen van een programma van eisen met de gebruikers: waaraan moet het gebouw voldoen, hoeveel ruimte hebben de partijen nodig, e.d. Daarna wordt gekeken hoe het pand ingepast kan worden in de omgeving mét behoud van het groene gebied en een veilige verkeerssituatie. Omwonenden worden hier te zijner tijd bij betrokken. Ook de bestemmingsplanprocedure wordt dan in gang gezet. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat de nieuwe school in 2023 in gebruik genomen kan worden.