Afbeelding
Foto:

Straatnamen

Al vanaf mijn jeugdjaren heb ik interesse in de straatnamen van Halsteren en dan vooral in de betekenis hiervan, maar die stond er nooit bij.

waren vroeger niet zo belangrijk, het adres was toen in secties, zo woonde opoe op D 15, later werd dit Vetterik, belangrijke wegen hadden al wel een naam, Halsterseweg, Dorpsstraat e.d.

Een aantal namen ligt voor de hand, zoals Nieuwe Molenweg, De Beeklaan, Wouwseweg, Binnenpad, enzovoort; ze verwijzen naar iets wat hier vroeger was. Zo ben ik geboren in de Kannewielseweg, die vernoemd is naar een brouwerij die hier vroeger gevestigd was. De Vlijtweg en Fabrieksstraat wijzen naar de steenfabriek die hier stond.

Eerst was ons dorp een verzameling van losse wegen en straten die een kronkelend geheel vormde. Pas eind jaren veertig kwam er vanuit de overheid sociale woningbouw en begon men achter het kerkhof met een vast straten- en huizenpatroon. De eerste straten werden vernoemd naar het koningshuis, tenminste dat vermoed ik, al hebben ze er nooit een titel bij gezet. Daarna kwamen in deze wijk straten met namen van mensen die heel terecht geƫerd werden voor hun prestaties tijdens de oorlog of watersnoodramp. Hierna kwam wijk De Beek, met straatnamen van notabelen uit het Halsters verleden, het zal wel een reden gehad hebben, verder aangevuld met namen van buitenlandse componisten. Wel saai, net als de infrastructuur van die wijk. Een stuk beter ging het daarna in wijk de Konijnenberg, met vernoemingen naar situaties en personen die hier vroeger voor kwamen, onder andere het klooster. Dat werd voortgezet in wijk De Rode Schouw met allemaal namen en verwijzingen naar de oude steenfabriek. En de mensen die hier geleefd hebben; Raemdonck, Boomgaard, fabriek het Klaverblad.

Heel vaak kom je onbegrip tegen op het industrieterrein met namen als Vang en Koningsspil, als je geen molenexpert bent weet je niet zo snel waar dit over gaat. Was Bergmolen, Zaagmolen, Stellingmolen enzovoort niet duidelijker geweest?

Wijk de Schans kreeg bomennamen en het leuke daarvan vind ik dat een stel straten ook beplant is met deze bomen. Toch origineel. Op Schans 2 met de kapiteinsnamen slaan ze de plank finaal mis. Niemand van ons had ooit op school iets van deze personen gehoord. En hebt u ooit van een militaire kapitein uit vroegere tijd gehoord die geen bloed aan zijn handen heeft gehad? Maar dit terzijde. Nee, ik had namen van de vestingen van de gehele zuidelijke waterlinie veel normaler gevonden,

Wat ik verder schandalig vind is dat er helemaal geen straten/pleinen zijn vernoemd naar vrouwen, afgezien van het koningshuis. De bevolking bestaat uit 50% vrouwen, we zijn er allemaal uit voortgekomen, is er dan niemand die we kunnen eren? Denk aan vroedvrouwen/baaksters, verpleegsters bij rampen.

En nog maar te zwijgen over de regimenten en soldaten die ons bevrijdden, en daarvoor de hoogste prijs betaalden. Waar is onze blijk van dank?

Tot de volgende Volluk,

Twan Simons