Jan van Trijen stopt na twintig jaar lid te zijn van Dorpsraad Halsteren.
Jan van Trijen stopt na twintig jaar lid te zijn van Dorpsraad Halsteren. Foto: Bep Tielemans

Dorpsraad Halsteren kan nieuwe leden verwelkomen

HALSTEREN - Jan van Trijen (72) maakt twintig jaar deel uit van Dorpsraad Halsteren. Per 1 januari 2021 gaat hij daarmee stoppen. Van Trijen is op zoek naar een opvolger en de dorpsraad kan nog versterkt worden. Jan van Trijen blikt terug op twintig interessante jaren waarin hij als onafhankelijk lid bij de dorpsraad actief was.

"Vaak trok ik de wijk in, eerst nog samen met de wijkagent. Op deze manier ontmoet je mensen van allerlei pluimage en met verschillende achtergronden. Het leukst blijft toch contact met de geboren Halsternaren, daar heb je direct een band mee. Wel is de kennis en het niveau toegenomen om met de gemeente te onderhandelen", zegt Jan van Trijen.

Behoud van de monumenten ter nagedachtenis aan de watersnoodramp van 1953 in Halsteren is volgens het vertrekkend dorpsraadlid van doorslaande betekenis geweest. "Het is dan maar goed dat er een dorpsraad is. Een ander hoogtepunt was dat erg geen tweede 380 KV lijn door de polder kwam te lopen. Samen met een aantal andere dorpsraadleden heb ik inmiddels een jaar of acht geleden al fietsend de verkeerssituatie op de Halsterseweg mee beoordeeld." Als lid van de Dorpsraad Halsteren is Van Trijen tweemaal op tv geweest. "Bij het Spel zonder grenzen' en in een programma over de diefstal van het watersnoodmonument bij het oude raadhuis."

Contacten met de wijkagenten, die in het begin van grote invloed waren, zijn de laatste jaren jammer genoeg steeds minder geworden. Jan van Trijen: "Ook de samenwerking met de heemkundekring en de lokale winkeliersvereniging zijn belangrijk. De bezoeken van het college van burgemeester en wethouders heb ik altijd erg gewaardeerd. Politieke forumavonden voor de gemeenteraadsverkiezingen waren voor de dorpsraad een hot item. Opstellen van een dorpsvisie en die proberen na te leven is wel een uitdaging voor de dorpsraad, ook doordat de gemeente minder bij kas is ten opzichte van vijftien jaar geleden. Over het wel of niet betrekken van de politiek bij vergaderingen liepen de meningen uiteen. Eerst gebeurde dit vóór de vergadering, vervolgens erna en nu weer in de vergaderingen. Soms leek het meer op een raadsvergadering. Dit vraagt wel het juiste optreden van de voorzitter. Nu zijn er vaak helemaal geen raadsleden bij de ledenvergaderingen aanwezig."

Jan van Trijen moest vaak in zijn vuistje lachen als achtergrondinformatie geheim moest blijven, "door beterweters terwijl ik altijd neutraal bleef." De jaarlijkse après vergadering van Dorpsraad Halsteren gaf hem steeds weer de motivatie om er een nieuw jaar als lid aan vast te plakken. "Voor je CV doet het wel iets en als betrokken Halsternaar is het interessant en leerzaam. Helaas heb ik nog geen opvolger in mijn plaats gevonden maar ik hoop deze toch tegen te komen. Je moet eerst drie vergaderingen bijwonen voor je definitief lid kunt worden."

Niet alleen Jan van Trijen neemt afscheid van Dorpsraad Halsteren, ook Peter Hogerheide vindt het na dertien jaar diverse functies te hebben bekleed genoeg. Penningmeester Jos van Buijten stopt per 1 januari 2021 als bestuurslid en blijft nog één jaar lid van de dorpsraad.

Mensen die interesse hebben om lid te worden van Dorpsraad Halsteren kunnen mailen naar: dorpsraadhalsteren@gmail.com. Meer informatie is te vinden op: www.dorpsraadhalsteren.nl