Nicky Verboven (Grenswachters)
Nicky Verboven (Grenswachters) Foto:

De klok tikt voor Nicky Verboven

PUTTE – De corona-pandemie moet de kop worden ingedrukt. Van overheidswege volgen nieuwe maatregelen elkaar in hoog tempo op. Om de druk op de gezondheidszorg niet onacceptabel hoog te laten worden, dient iedereen alert te blijven en offers te brengen. Ook het stil leggen van de amateursport zou een duit in het zakje kunnen opleveren. Afhankelijk van de resultaten is volgens de geleerden een doorstart op termijn mogelijk. Blijft de prognose voor de nabije toekomst ongewis dan zou voetbaljaargang 2020 reeds in oktober de geschiedenisboeken in kunnen verdwijnen. De tijd begint te dringen voor Nicky Verboven!


Begin dit jaar doken vanuit China de eerste verontrustende geluiden van het verspreidende virus op. Desalniettemin maakte ook de Vierde Klasse B zich op voor een alles beslissende tweede seizoenshelft. Amper vijf wedstrijden verder trapte de KNVB op de rem om vervolgens niet meer op te starten. “Spijtig genoeg. Ik miste door een blessure de eerste maanden van het seizoen. Daarna herstelde ik en vond ook weer de goal. Vooral na de winterstop vlogen ze weer als vanouds binnen”, aldus Grenswachters-aanvaller Nicky Verboven. Met zes treffers in het handvol wedstrijden scoorde hij bovenmodaal. Met ingang van het nieuwe seizoen trok hij deze lijn door. Drie korte invalbeurten betekenden evenzoveel goals, idem dito wat betreft het trio daaropvolgende basisplaatsen. “Uit ervaring weet ik dat ik rustig moet starten, steeds meer ritme op moet doen. De laatste weken voelde ik me weer fit, speelde volledig en scoorde eveneens. Kortom, het ging weer lekker totdat de corona voor de tweede keer dwarszat.”

Duiven

Nicky Verboven werd net over de grens geboren, heeft de Belgische nationaliteit doch groeide op in Putte. Als zoon uit een roemrucht duivenmelkersgeslacht koos hij al vroeg voor de bal. En als jong manneke werden zijn voelbalkwaliteiten op waarde geschat en het was Germinal Ekeren die hem bij Grenswachters losweekte. Bijna drie decennia later keerde de verloren zoon terug van een langdurig buitenlands avontuur. “De duivensport is me met de paplepel ingegoten, maar ik ben er niet mee besmet geraakt! Voetbal was alles. Na mijn jeugd bij Germinal kwam ik bij Kapellen terecht, dat toen in de eerste klasse speelde. Ik mocht op 17-jarige leeftijd bij de selectie aansluiten en pikte hier en daar mijn wedstrijdje mee. Daarna volgden Zantvliet, Heibosch Kalmthout en uiteindelijk Loenhout, wat in de tweede klasse uitkwam. Hier bleef ik zes jaar en beleefde enkele succesvolle seizoenen. Ik won er twee maal de Zilveren Bal als topscorer van de afdeling. Via Mariaburg en Berendrecht belandde ik dus weer op het oude nest. Aanvankelijk startte ik in de lagere elftallen. Het begon echter al snel weer te kriebelen en ondertussen zijn we weer drie jaar verder”, blikt Nicky Verboven terug.

Door een noodgedwongen korte invalbeurt van Mark Leenaerts (41) is Nicky Verboven met zijn 37 lentes dit seizoen niet de oudste speler in de Vierde Klasse. Wel is hij, stammende uit de begin jaren tachtig, zijn ploeggenoten en ook tegenstanders ver vooruit. Het geheim van de generatiegenoot van Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar? “Goed weten wat je wel en niet moet doen, dit in overleg met de trainer. Verder zelf je conditie op peil houden. Natuurlijk ben ik op een leeftijd waarop je daags na een wedstrijd de pijntjes begint te voelen. Zoals nu is het echter nog te handelen en blijf ik nog wel even doorgaan. Maar dat de corona er geen goed aan doet, dat mag duidelijk zijn!”


Scoren

De fysieke klok tikt voor de Putse aanvaller die voorlopig nog niet van wijken weet. Zijn bronzen schoen (in 2018-2019, 16 goals) smaakt nog steeds naar meer. “Ik heb er nog steeds plezier in. Ik maak deel uit van een goeie groep die met de komst van Tim van der Bleeken, Tino Paardekam, Akwasi Oduro en de terugkeer van Gino Boer alleen maar beter is geworden. En hoewel we een paar steekjes hebben laten vallen ben ik ervan overtuigd dat we bovenin mee moeten draaien. Ik hoop hierin mijn steentje nog even te mogen bijdragen. In dienst van het team of als eindstation van een goeie aanval. Scoren blijft nog steeds een fantastisch gevoel voor een aanvaller, zoals uit bij Nieuw Borgvliet vlak voor tijd de winnende te maken”, besluit Nicky Verboven.


Ranglijst topscorers 2020:
Nicky Verboven (Grenswachters) 12, Dimitri Ceuppens (Vivoo) 5, Ronald Clarijs (Grenswachters) 5, Damian Elenbaas (ODIO) 3, Tino Paardekam (Grenswachters) 3, Raphael Verhaert (Grenswachters) 3, Bjorn Verbrugge (WVV'67) 3, Tim van der Bleeken (Grenswachters) 2, Gino Boer (Grenswachters) 2, Marijn Corré (ODIO) 2, Jeremy Deleu (METO) 2, Mitchell Elenbaas (ODIO) 2, Thomas Jansen (ODIO) 2, Martijn de Nijs (WVV'67) 2, Thijs de Ron (WVV'67) 2, Thimo Rottier (WVV'67) 2, Robin Schipperijn (WVV'67) 2, Kaylan Timmermans (Vivoo) 2.