Organisatoren Jos Roels en Frank Vale.
Organisatoren Jos Roels en Frank Vale. Foto: Pascal Brugman

Wel of geen Winterparadijs?


BERGEN OP ZOOM - REGIO - Niet alleen de horeca en evenementensector hebben het zwaar dit jaar. De Bergse kermisexploitanten Frank Vale en Jos Roels hebben al sinds het begin van de coronamaatregelen weinig tot geen inkomsten gehad. Van de gemiddeld 25 kermissen die ze per jaar aandoen, hebben ze er nu slechts vier kunnen draaien. Ook de Bergse kermis, die zijn primeur zou krijgen op de Boulevard, werd op het laatste moment gecanceld.

Elk jaar organiseert het tweetal ook het Bergs Winterparadijs op de Grote Markt in hun woonplaats Bergen op Zoom. Het ultieme familie-evenement met de prachtig verlichte en overdekte ijsbaan met het zo bekend en gezellig Winterparadijscafé. Ook nu gooit de laatste noodverordening weer flink roet in het eten en moeten alle mooi gemaakte plannen rondom de ijsbaan wederom worden aangepast.

Frank Vale legt uit: "Voor dit jaar zouden we uiteraard Corona-proef gaan exploiteren. Voor de ijsbaan die rondom open is, zou dat geen enkel probleem opleveren volgens het protocol van de KNSB. Voor het café moeten we uiteraard aan de horecaregels voldoen, dus 30 personen binnen en 40 buiten. De tent zou veel kleiner worden in een gezellige ronde vorm, het buitenterras zou bestaan uit gezellige kersthuisjes met bankjes, muziek, sfeerverlichting en haardvuur en een grote kerstboom. Het zou geen eenvoudige opgave worden om dit financieel rendabel te maken, maar wij hebben nu te lang stil gezeten. We willen graag het Winterparadijs en dat is voor onze bezoekers niet anders. Maar helaas ligt alles nu wederom weken stil en kunnen we geen sponsoren benaderen of contracten tekenen voor ingehuurde materialen. Deze onzekerheid, waarmee we al het hele jaar kampen, is werkelijk mentaal slopend."

Inmiddels hebben de organisatoren ook een noodplan bedacht, geheel afwijkend van hun oorspronkelijke concept. Vale: "Alleen een overdekte schaatsbaan met doorzichtig dak, prachtige verlichting en natuurlijk de aankleding die iedereen van ons gewend is. Dwars op de Markt. Een voordeel hiervan zou kunnen zijn dat de horecaondernemers die het net zo zwaar hebben als wij, hier een winterterras omheen kunnen exploiteren. Voor alle partijen een win-winsituatie in deze moeilijke tijd."

Jos Roels vult aan: "Echter voor dit plan zijn we afhankelijk van drie factoren. Als eerste de besmettingen, zakken deze af en worden daarmee dan ook de huidig geldende regels verlicht dan is er een mogelijkheid om dit te realiseren. Factor twee: De tijd: wanneer kunnen we starten en mogen we misschien dan iets langer blijven staan om bijvoorbeeld het schoolschaatsen te realiseren. En de belangrijkste factor is het geld. Hierbij hopen we dan op een financiële bijdrage van de overheid of gemeente. Minister Grapperhaus heeft zelf gezegd dat er leuke dingen moeten worden georganiseerd voor de jeugd, dus wat is er mooier dan een ijsbaan rondom de kerst. Schaatsen is namelijk plezier en een sport."