Jan van Trijen neemt na enkele tientallen jaren afscheid van Dorpsraad Halsteren.
Jan van Trijen neemt na enkele tientallen jaren afscheid van Dorpsraad Halsteren. Foto: Bep Tielemans

Jan van Trijen stopt als lid Dorpsraad

HALSTEREN - Destijds speelde de ruilverkaveling in de Auvergepolder. Jan van Trijen (72) zat dertien jaar in de ruilverkavelingscommissie. Nadat de ruilverkaveling was afgerond en het te hard rijden op de Tholenseweg een hot item was, werd Jan van Trijen lid van Dorpsraad Halsteren. Van Trijen heeft 68 jaar op de boerderij aan de Slikkenburgseweg gewoond.


De dorpsraad is in het leven geroepen na de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1997 waarbij de zelfstandige gemeente Halsteren is opgeheven en toegevoegd aan Bergen op Zoom. Doel van de dorpsraad is belangen van de Halsterse gemeenschap te behartigen.

Jan van Trijen vertelt: "Grote aanzet om deel uit te maken van de dorpsraad was voor mij het feit dat je als lid onafhankelijk bent. Mijn kracht was om altijd neutraal te blijven, dus niet voor of tegen industrie in de polder. Wat de ruilverkaveling betreft heb ik destijds regelmatig overlegd met Jan Boelhouwer, Statenlid van de provincie Noord-Brabant. Hij stelde me gerust dat het goed zou komen. Later heb ik als individueel dorpsraad-lid persoonlijk gesproken met minister Jan Pronk over toekomstplannen voor de Auvergnepolder. Ook toen liep het goed af, geen industrie in de polder." Dit onderwerp is opnieuw actueel en keert steeds terug op de agenda van de Dorpsraad Halsteren.

Als lid van de plaatselijke dorpsraad heeft Jan van Trijen twee voorzitters meegemaakt (eerst Geert Baartmans en nu Piet Soffers, redactie) en wel acht secretarissen. Hij heeft het lidmaatschap altijd ervaren als een 'prettige vrijetijdsbesteding' en heeft in die twintig jaar maar een drietal vergaderingen gemist. "Het mooie is, dat je de nieuwste ontwikkelingen in het dorp op de voet volgt en zodoende scherp blijft voor Halsteren. Ik heb deel uitgemaakt van verschillende commissies en behandelde onder meer onderwerpen als behoud van de Zweedse watersnoodwoningen, zorgcentrum Sint Elisabeth, verkeerskwesties en burgerparticipatieprojecten." Lees verder op pagina 11.


"Vaak trok ik de wijk in, eerst nog samen met de wijkagent. Op deze manier ontmoet je mensen van allerlei pluimage en met verschillende achtergronden. Het leukst blijft toch contact met de geboren Halsternaren, daar heb je direct een band mee. Wel is de kennis en het niveau toegenomen om met de gemeente te onderhandelen", zegt Jan van Trijen.

Behoud van de monumenten ter nagedachtenis aan de watersnoodramp van 1953 in Halsteren is volgens het vertrekkend dorpsraadlid van doorslaande betekenis geweest. "Het is dan maar goed dat er een dorpsraad is. Een ander hoogtepunt was dat erg geen tweede 380 KV lijn door de polder kwam te lopen. Samen met een aantal andere dorpsraadleden heb ik inmiddels een jaar of acht geleden al fietsend de verkeerssituatie op de Halsterseweg mee beoordeeld." Als lid van de Dorpsraad Halsteren is Van Trijen tweemaal op tv geweest. "Bij het Spel zonder grenzen' en in een programma over de diefstal van het watersnoodmonument bij het oude raadhuis."

Contacten met de wijkagenten, die in het begin van grote invloed waren, zijn de laatste jaren jammer genoeg steeds minder geworden. Jan van Trijen: "Ook de samenwerking met de heemkundekring en de lokale winkeliersvereniging zijn belangrijk. De bezoeken van het college van burgemeester en wethouders heb ik altijd erg gewaardeerd. Politieke forumavonden voor de gemeenteraadsverkiezingen waren voor de dorpsraad een hot item. Opstellen van een dorpsvisie en die proberen na te leven is wel een uitdaging voor de dorpsraad, ook doordat de gemeente minder bij kas is ten opzichte van vijftien jaar geleden. Over het wel of niet betrekken van de politiek bij vergaderingen liepen de meningen uiteen. Eerst gebeurde dit vóór de vergadering, vervolgens erna en nu weer in de vergaderingen. Soms leek het meer op een raadsvergadering. Dit vraagt wel het juiste optreden van de voorzitter. Nu zijn er vaak helemaal geen raadsleden bij de ledenvergaderingen aanwezig."

Jan van Trijen moest vaak in zijn vuistje lachen als achtergrondinformatie geheim moest blijven, "door beterweters terwijl ik altijd neutraal bleef." De jaarlijkse après vergadering van Dorpsraad Halsteren gaf hem steeds weer de motivatie om er een nieuw jaar als lid aan vast te plakken. "Voor je CV doet het wel iets en als betrokken Halsternaar is het interessant en leerzaam. Helaas heb ik nog geen opvolger in mijn plaats gevonden maar ik hoop deze toch tegen te komen. Je moet eerst drie vergaderingen bijwonen voor je definitief lid kunt worden."

Niet alleen Jan van Trijen neemt afscheid van Dorpsraad Halsteren, ook Peter Hogerheide vindt het na dertien jaar diverse functies te hebben bekleed genoeg. Penningmeester Jos van Buijten stopt per 1 januari 2021 als bestuurslid en blijft nog één jaar lid van de dorpsraad.

Mensen die interesse hebben om lid te worden van Dorpsraad Halsteren kunnen mailen naar: dorpsraadhalsteren@gmail.com. Meer informatie is te vinden op: www.dorpsraadhalsteren.nl

Jan van Trijen neemt na enkele tientallen jaren afscheid van Dorpsraad Halsteren.
Dorpsraad Halsteren oktober 2020.
Dorpsraad Halsteren oktober 2020.