Het huis dat Piet Kruf(t) liet bouwen aan het Steenbergsche Pad, nu Langstraat, is er nog.
Het huis dat Piet Kruf(t) liet bouwen aan het Steenbergsche Pad, nu Langstraat, is er nog. Willem Kruf

De familie Kruf op de Jankenberg

HALSTEREN - Van Willem Kruf ontvingen we bijgaand stukje over de familie Kruf die destijds op de Jankenberg woonde bij de Melanen. Hoe kwam de familie Kruf daar terecht?

De stamvader Kruf komt in 1791 als Kruijf uit Nijmegen naar Bergen op Zoom.

De achternaam wordt echter in de loop der tijden op meerdere manieren geschreven: Kruijf, Kruif, Cruijf, Cruuf, Cruf, Cruef, zelfs ook nog Krueger. Vanaf 1805 komt voor de stamlijn waarover later meer te lezen is, de naam Kruf in beeld. Echter Kruijf en Kruft komen ook nog met regelmaat voor. Overigens strekt de naam Kruf niet tot blijdschap. Volgens André Dumont in zijn Genealogisch woordenboek betekent kruf: hoerenkast, kroeg.

De namen Kruf en Kruft werden gelijktijdig gebruikt. In akten eind 19e eeuw schrijven notarissen “Kruf ook genoemd Kruft” of “Kruf ook geschreven als Kruft”. Volgens het familieverhaal is de afstamming van een gedeserteerde Duitse soldaat die op fort De Roovere diende.

Voor zover nagegaan is het eerste adres in Bergen op Zoom de Rijkebuurtstraat bij de Gevangenpoort. Daarna trekken de stamvaders het grondgebied van de gemeenten Bergen op Zoom en Halsteren door: Rijkebuurtstraat, Dubbelstraat, Oud-Borgvliet, Noordgeest, Lepelstraat, Melanen/Jankenberg, ook genoemd ’t Heike. Wilt u meer lezen over deze familie? www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/kruf