Themabijeenkomst Digitaal archief in Bibliotheek

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Bibliotheek West-Brabant organiseert dinsdag 27 oktober van 19.00 tot 21.00 uur, in samenwerking met gastspreker Leo van den Berg, relatiebeheerder bij het West-Brabants Archief, een themabijeenkomst over het digitaal archief.

Tijdens de bijeenkomst wordt uitgelegd hoe je de online historische databases van het West-Brabants Archief en Delpher gebruikt. De bijeenkomst wordt gehouden in Bibliotheek Bergen op Zoom, Kortemeestraat 17. De gratis themabijeenkomst biedt plaats aan maximaal 30 personen. Graag per mail aanmelden bij Hannelore Engels (h.engels@bibliotheekwb.nl o.v.v. naam, e-mail en telefoonnummer) of in Bibliotheek Bergen op Zoom.


DigiCafé

De themabijeenkomst is onderdeel van het DigiCafé. Tijdens het DigiCafé kun je iedere dinsdagavond deelnemen aan oefengroepen, vragen stellen tijdens het inloopspreekuur en elke laatste dinsdag van de maand wordt er een themabijeenkomst gehouden waarbij een spreker komt vertellen over een specifiek thema. Wil je meer weten over de digitale wereld? Weet je nog te weinig van internet of heb je moeite met het vinden van de juiste informatie? Kom dan naar het DigiCafé in Bibliotheek Bergen op Zoom.


Ons Kent Ons voorstellingen alwéér afgelast

HALSTEREN- Voor november had toneelvereniging Ons Kent Ons liefst 4 voorstellingen van de komedie "Tegenwind voor Tibbema" gepland. Sinds 14 oktober zijn opnieuw sterkt verscherpte maatregelen genomen in verband met het corona-virus. Daarom moeten deze uitvoeringen (voor de 2e maal dit jaar) helaas worden geannuleerd.

Ruim 1 jaar zijn de spelers bezig geweest met de voorbereidingen. Eerst zou deze komedie in april 2020 worden gespeeld maar de 1e lockdown gooide roet in het eten. In juni werden de repetities vol goede moed hervat. Het decor was door de uiterst handige vaklui reeds in maart klaar. Kleding, meubels, attributen, pruiken etc. allemaal perfect geregeld. Maar er rest Ons Kent Ons niets anders dan de voorstellingen te laten vervallen. Zeer spijtig voor donateurs en de andere trouwe bezoekers. 2020 wordt een jaar zonder 1 uitvoering van Ons Kent Ons. De vereniging richt echter vanaf nu alle pijlen op 2021. Het jaar dat Ons Kent Ons het 40-jarig bestaan extra luister wil bijzetten. Dan staat als 1e productie "Vlam in de pan" van de Vlaamse auteur Alwin Grijseels op de rol voor 22 t/m 24 april. Het stuk zal worden geregisseerd door Jac van Steen.

Optimistisch gaat Ons Kent Ons ook al aan de slag met de november-productie. Hiervoor bestaan plannen om een eigen geschreven stuk voor u te brengen. De schrijvers zijn al begonnen aan hun voorbereidend werk.


Provincie steunt Gebouw T als culturele instelling

BERGEN OP ZOOM - PROVINCIE - Negentien Brabantse culturele instellingen krijgen steun van Noord-Brabant uit de gelden die bestemd zijn voor Corona-steun. In totaal wordt 1,3 miljoen aan provinciale subsidie gegeven. Dit geld is matching voor de rijksgelden, en ook de gemeenten waar de betreffende instellingen gevestigd zijn dragen bij.

Het Mondriaanfonds, Filmfonds en Fonds Podiumkunsten hebben inmiddels bekend gemaakt wie steun ontvangen. Daar zijn 19 Brabantse instellingen bij. Achttien daarvan hebben al een definitieve toezegging van de provincie, bij één instelling loopt nog de verplichte toetsing vanwege de wet Bibob, maar ook daar worden geen problemen verwacht. Gebouw T in Bergen op Zoom ontvangt €35.064 subsidie.


Rotary cancelt Bourgondische Santarun 2020

BERGEN OP ZOOM - De organisatie van de Rotary Bourgondische Santarun heeft besloten te stoppen met het opzetten van de zevende editie voor december 2020.

"Het was geen makkelijke beslissing", aldus Joris Völker, voorzitter van de Bourgondische Santarun, 'maar gezien alle ontwikkelingen rondom Covid 19 en de gemeente die nog geen vergunningen kunnen afgeven denk ik dat we nu met elkaar de juiste beslissing nemen." In de afgelopen jaren is met de Santarun al meer dan 50.000 euro bij elkaar gelopen voor lokale goede doelen. Völker: "In 2021 komen we zeker terug met een passende editie als we het dan weer mogen organiseren met onze bekende kroegentocht en stops in de route en zullen we afsluiten met een groot feest op de Markt, in samenwerking met het Bergs winterparadijs."


Duurzame e-Health in zorg bij GGZ WNB

HALSTEREN - REGIO - De coronacrisis heeft geleerd dat e-Health een goed alternatief kan zijn voor therapie op locatie.
Zo zijn hulpverleners en cliënten van GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) afgelopen voorjaar massaal overgeschakeld naar online therapie via beeldbellen. Hoewel er inmiddels weer therapie op locatie wordt gegeven, wil GGZ WNB inzetten op meer e-Health, samen met Therapieland.





Ineke Strijp, bestuurder van GGZ WNB, schetst de afgelopen periode als volgt: “Het uitbreken van de coronapandemie in maart en de daaropvolgende lockdown was een enorme uitdaging voor onze cliënten en medewerkers. Gelukkig konden we snel schakelen omdat we zelf al over zakelijke tools voor digitaal werken beschikten zoals bijvoorbeeld beeldbellen.”

“Al gauw werd duidelijk dat we voor online hulpverlening een meer specifieke, voor de zorg ontwikkelde tool nodig hadden, bijvoorbeeld om onze groepsbehandelingen online te kunnen voortzetten. Het in die dagen veel gebruikte Zoom kwam negatief in de pers vanwege privacy- en beveiligingsissues. Het gebruik ervan werd terecht verboden binnen onze organisatie” aldus Klinisch psycholoog en P-opleider Marc Daemen. Omdat groepsbeeldbellen nog niet beschikbaar was binnen GGZ WNB, ging een taskforce op zoek naar een alternatieve tool hiervoor. Ineke Strijp: “We hebben enkele van onze zorgprofessionals en ICT-mensen samen gezet met de opdracht een geschikte, veilige tool te vinden die meteen kon worden ingezet. Het was echt pionieren en we hebben verschillende tools uitgeprobeerd bij verschillende aanbieders. Iedereen was de eigen tool voor groepsbeeldbellen aan het uitbreiden, wat met de enige groeistuipen gepaard ging. Voor de cliënten en therapeuten was het soms frustrerend wanneer in de testfase de verbinding niet stabiel bleek te zijn. Toch was er in die dagen – medio april - vooral opluchting: eindelijk weer contact met elkaar. Er werd veel gedeeld over het isolement dat corona veroorzaakte en hoe men hiermee kon omgaan.”