Een muziekinstrument leren bespelen bij Sint Cecilia Eensgezindheid.
Een muziekinstrument leren bespelen bij Sint Cecilia Eensgezindheid. Foto: Dennis van Loenhout

Halsterse MuzieKids ontdekken muziek

HALSTEREN – Een harmonie brengt sfeer, gezelligheid en muzikaliteit aan een dorp. Daarom is het belangrijk om een gezonde harmonie te hebben, zoals Halsteren die heeft in Sint Cecilia Eensgezindheid. Om gezond te blijven heeft de Halsterse harmonie de MuzieKids: een trainingsorkest waarin elk kind muziek kan ontdekken.

Wat doe je wanneer je als harmonie ziet dat de aanwas van nieuwe leden opdroogt? Voorzitter Paul Schut van Sint Cecilia Eensgezindheid weet je het? “Dan zorg je dat je kinderen enthousiast maakt. Hoe je dat doet? Door ze te laten proeven van muziek, door ze te laten voelen hoe het voelt om een instrument vast te houden en ze te laten ontdekken wat er gebeurt als je erop gaat spelen.” In een notendop vat Schut zo MuzieKids samen, het project dat Sint Cecilia Eensgezindheid ruim drie jaar geleden begon. “Op dit moment zijn er 31 MuzieKids. Door MuzieKids stromen er elk jaar zo’n tien leerlingen door naar ons orkest. MuzieKids is dus een nuttige investering voor onze harmonie, maar het is vooral een heel erg leuk project.”

MuzieKids zette een workshop op en trekt daarmee langs de Halsterse basisscholen. In de workshop leren kinderen over muziek en krijgen ze de kans om verschillende instrumenten te kiezen, en te ontdekken wat bij hen past. “Zelf ben ik niet heel muzikaal”, zegt Paul Schut. “Ik speel zelf geen instrument. Maar vorig jaar ging ik met onze drumband mee naar het slagwerkfestival 2000 Drummers Aan Zee, en heb ik een stukje meegedrumd. Ik vond het geweldig! Ik voelde precies wat we kinderen met MuzieKids willen laten voelen. Dat het vooral heel leuk is om muziek te maken. Ze beslissen zelf hoe en of ze doorgaan, maar wie doorgaat krijgt van ons een instrument in bruikleen en volgt lessen in groepjes, omdat samen spelen leuk is en motiveert.”

MuzieKids die doorstromen richting harmonie krijgen elke week een les van 20 minuten. Die vindt plaats na schooltijd en als het kan op school, legt Schut uit: “We willen de drempel zo laag mogelijk houden, omdat we motivatie het allerbelangrijkste vinden. Jammer genoeg vallen er wel eens kinderen af, dat is vervelend, maar los van de muzikanten die het onze harmonie oplevert is muziek goed voor de ontwikkeling van elk kind. En muziek is ook goed voor volwassenen, dat is het mooie. Muziek kent geen leeftijd. Als we ergens spelen zien we iedereen genieten, we vinden het heel belangrijk dat dat in de toekomst zo kan blijven. Daarom zijn onze MuzieKids reuzebelangrijk!”



"Muziek kent geen leeftijd"