Wiktor weet dat het goed zit op de Klim-Op.
Wiktor weet dat het goed zit op de Klim-Op. Foto: Dennis van Loenhout

Gewoon Goed op Klim-Op

HOOGERHEIDE – Gewoon goed onderwijs. Dat is waar basisschool Klim-Op voor staat. Niet meer en niet minder, maar wel met de opmerking dat dat goede onderwijs plaatsvindt in een veilig klimaat. Want pas als het pedagogisch klimaat klopt kan er geleerd worden.

Goed onderwijs, in een veilig klimaat. “Het klinkt zo simpel, en dat is het ook”, zegt directeur Ab de Laater. “Wij zorgen dat onze leerlingen zich veilig en prettig voelen op school. Wij zijn een leerlinggestuurde school. Daarom vind je op Klim-Op alleen docenten die weten waar een leerling aan toe is en die het lesaanbod daarop kunnen afstemmen. In alles wat ze doen worden ze ondersteund door professionals en specialisten die met elkaar zorgen voor een omgeving waarin elke leerling didactisch en vakinhoudelijk wordt uitgedaagd.”


Normen en waarden

Basisschool Klim-Op is een roomskatholieke school. Dat betekent dat het geloof er een belangrijke rol speelt, dat kinderen normen en waarden meekrijgen die bij sommigen bekend staan als “christelijk”, maar die je ook gewoon “nuchter Hollands” zou kunnen noemen. De Laater: “We leren kinderen om 'normaal' te doen, om elkaar te behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden. Pesten vinden we hier bijvoorbeeld niet normaal, onze specialisten zorgen samen met de kinderen dat dat zo min mogelijk gebeurt en als het gebeurt grijpen we in. Als roomskatholieke school richten we ons op modern gelovige ouders. Dat zijn de ouders die de normen en waarden die wij uitdragen belangrijk vinden. Je kinderen zijn het mooiste dat je hebt, je wil dat hen alleen mooie dingen overkomen. Dat is wat we op Klim-Op proberen te bereiken.”


'Gewoon goed'

Of dat lukt? Nou en of, vindt de 10-jarige Wiktor Krol die bij juf Manon in groep 7 zit. “Leren is belangrijk en ik vind het leuk om te doen”, zegt Wiktor. “In de klas is het veel rustiger dan in de combinatiegroep waarin ik op mijn vorige school zat. Ik vind dat we op school veel leuke activiteiten doen, bijvoorbeeld voor de Kinderboekenweek of met Sinterklaas. Ik vind het elke dag leuk om naar school te gaan. Ook omdat juf Manon altijd heel goed helpt. Hier op school worden dingen heel goed uitgelegd. Met meer woorden dan op mijn vorige school en met mooie zinnen. Daardoor snap je dingen beter en leer je veel meer. Het is hier gewoon goed.”