Afbeelding
Foto:

Ter Wal Woonzorg scoort het hoogst bij test

LEPELSTRAAT - Ter Wal Woonzorg heeft meegedaan aan het traject van Waardigheid en trots, voortkomend uit het ministerie van VWS. Daarbij hebben zij de hoogste score van Nederland gehaald.

Ter Wal Woonzorg is getest op acht thema’s: 1. Persoonsgerichte zorg en ondersteuning, 2. Wonen en Welzijn, 3. Veiligheid, 4. Leren en verbeteren van kwaliteit, 5. Leiderschap, governance en management, 6. Personeelssamenstelling, 7. Gebruik van hulpbronnen, 8. Gebruik van informatie. Hierbij hebben ze 5 keer licht groen (goed) en 3 keer donkergroen (uitmuntend) behaald.


Trots

"Wij zijn hier reuze trots op", vertelt Wilma van Seventer. "Dit kunnen we ook alleen met z’n allen in stand houden. Samen met de bewoners, de medewerkers, de contactpersonen, de vrijwilligers, maar ook de externe zorgpartijen, zoals huisartsen, specialist ouderengeneeskunde, de psycholoog, de apotheker, de ergotherapeut, de fysiotherapeut, de pedicure, de logopediste en diëtiste en casemanagers. Allen bedankt hiervoor!"

Een familielid van een bewoner berichtte het zo: “Jullie mogen trots zijn! Fijn dat mijn moeder hier onderdeel van uit mag maken.”


Betrokken

De algemene indruk van de scanners van Waardigheid en Trots was: grote opkomst, open sfeer, geen angst om dingen naar voren te brengen in gesprek, zelfkritische houding, eventueel na enige activering, aanwezig. Het gesprek was levendig. Vanuit alle geledingen waren deelnemers en iedereen voelt zich duidelijk zeer betrokken bij Ter Wal. Bijzonder was dat ook van externe zorgpartijen, in dit geval de apotheek, iemand aanwezig was.

Er was duidelijk veel behoefte om te vertellen hoe het bij Ter Wal er aan toe gaat. Er was openheid, wat zich ook uitte in soms licht verschil van mening of het nog eens terughalen van waarom zaken zo gelopen zijn als ze zijn gelopen waarbij ieder naar zijn/haar eigen rol kon kijken.

De rolverdeling binnen de organisatie kwam duidelijk naar voren. De bestuurder is een belangrijke spil waarom Ter Wal draait, die kaders aangeeft en waar omheen iedereen betrokken is en vanuit gemeenschappelijke verantwoordelijkheid eigenaarschap toont.

De RvT geeft aan zeer content te zijn met de uitkomst van de scan. Het is een bevestiging van het beeld dat de juiste dingen doet/oppakt en de score overeenkomst met de beleving van de deelnemers/stakeholder van de locatie.

Bij Ter Wal Woonzorg heerst een plezierige sfeer. De bewoners/familieleden zijn over het algemeen zeer tevreden.






Punt 1:De locatie blinkt hier echt in uit. Er is veel ruimte voor eigen invulling/ regie bewoners. Medewerkers ervaren werken met doelen en het maken van afspraken met bewoners niet als belemmeringen maar als uitgangspunt voor het werk. Het team is zeer flexibel richting cliënten en kan snel inspelen op wensen en/of verandering in gezondheidstoestand van bewoners. Teamleden zijn kundig en werken methodisch/ planmatig. Locatie is gericht op verbindingen (samen) met bewoner/familie. Hoe kom je “gezamenlijk” tot een definitieve doelstellingen en kan bewoner/familie invloed uitoefen op het verloop? Medewerkers realiseren zich dat dit een zeer dynamisch proces is wat veel afstemming en overleg vraagt. Gebruik van Carenzorgt draagt bij aan afstemming en communicatie.

Punt 2; Er is veel ruimte op locatie voor diversiteit en aansluiten bij de wensen en behoeften van bewoners. Hierbij wordt ruimte geboden voor het gesprek over de mooie maar ook lastige onderwerpen. Veel medewerkers zijn in staat om aan de gesprekken invulling te geven. Daarnaast wordt door de AB hier structureel aandacht aan besteed.

Punt 3: De locatie werkt met een vast kundig team medewerkers, dat komt de veiligheid zeker ten goede. Er is inmiddels veel verbeterd t.o.v. inspectierapport. Locatie was op een aantal onderdelen onbewust/ onbekwaam, zo geeft men zelf aan. Leert steeds meer over en werken efficiënter met het ECD (NEDAP) Team/directie heeft veel geleerd van het bezoek en essentiële processen aangepast. Deze zijn nu dusdanig ingevoerd, met een cultuur van procesversterking en verbeteren die daarbij hoort, dat dit thema nu op donkergroen staat.

Punt 4; Er heerst een prettige sfeer in het team waarbij in openheid met elkaar wordt omgegaan. Men geeft elkaar feedback, waar nodig en meedenken wordt gewaardeerd. Het team gaat echt in gesprek met elkaar om zaken te verbeteren!

Punt 5; Ter Wal is een initiatief van de huidige bestuurder. Zij heeft een duidelijke visie die zij enthousiast uitdraagt en mensen in meeneemt. Daarbij is zij ook als meewerkend verpleegkundige betrokken en zichtbaar.

De afstemming tussen RVT, directie en MT verloopt erg goed. Er is nauwe afstemming/ samenwerking. Het inspectiebezoek heeft gezorgd voor een nieuwe impuls wat de samenwerking alleen maar ten goede is gekomen en alignment creëert binnen alle onderdelen van de locatie.

Posities en rollen zijn helder en duidelijk. Medewerkers weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten.

Punt 6; Locatie heeft voldoende (vast), betrokken en deskundige medewerkers in dienst. Personeelssamenstelling sluit aan bij de doelgroep en medewerkers beschikken, indien nodig, over de juiste vaardigheden en Competenties. Directie kiest ervoor om medewerkers actief te trainen zodra dit ook wordt gevraagd, waarbij de basisvaardigheden ten alle tijden up-tot-date blijven. Op deze manier is de locatie in staat te voorzien in de (fluctuaties in) zorgvraag en behoeften van de bewoners waaraan zij zorg en ondersteuning biedt.

Punt 7; Locatie tracht alle beschikbare hulpbronnen optimaal te benutten. Hierbij hanteren zij het principe de “zwakste schakel”. Alle info moet afgestemd en getoetst zijn op de zwakste schakel binnen het team, zodat iedereen op een vergelijkbare manier en volgens dezelfde standaard het werk kan uitvoeren

Punt 8; Informatie t.b.v. het werk op locatie is aanwezig en helder. Je kan/ mag meedenken en een eigen invulling geven. Team heeft een grote mate van zelfstandigheid. De lijntjes met alle medewerkers en leiding zijn kort.


Ter Wal is een platte organisatie waarbinnen het motto; problemen zijn om opgelost te worden, maar dan moeten we die wel kennen, wordt gehanteerd. De lijnen zijn kort, waardoor men redelijk snel verbeteringen kunnen realiseren en/of zich kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving. De sfeer is goed, ook met de contactpersonen van de bewoners. Ook de uitdagingen gedurende de Coronacrisis heeft men met z’n allen, in goed overleg met de bewonersraad, op kunnen opvangen. De scanners zijn onder de indruk van de drive bij Ter Wal en de uitkomsten van de scan. Ze zien een organisatie die vanuit een heldere visie en sterke aansturing opereert dicht op de uitvoering (ook zelf in de uitvoering!) en ruimte biedt aan alle betrokkenen (familie, medewerkers, externe stakeholders) om eigenaarschap te tonen. De cultuur is positief en reflexief, zo bleek ook tijdens het kwaliteitsgesprek. Ze zien geen noodzaak voor ondersteuning. Wel zien zij grote mogelijkheden voor het gebruiken van de ervaringen van Ter Wal voor andere kleinschalige particuliere organisaties. Hoewel ze zich ook realiseren dat de voorwaarden waardoor Ter Wal op deze manier kan functioneren niet overal aanwezig zijn.