Molen Huijbergen met vrijwilligers en beheerders Theo Sanders en Fred Severin (links).
Molen Huijbergen met vrijwilligers en beheerders Theo Sanders en Fred Severin (links). Foto: Pascal Brugman

Nieuwe delen molen Johanna

HUIJBERGEN - Molen Johanna aan de Bergsestraat in Huijbergen heeft nieuwe delen gekregen. Molenbouwer De Jong uit Veldhoven heeft in opdracht van de gemeente Woensdrecht namelijk de vangstok en de zeilen vervangen.

Deze waren dringend aan vervanging toe, de vangstok was zelfs afgekeurd. Een vangstok zorgt ervoor dat de molen niet uit zichzelf gaat draaien, met bijvoorbeeld een zware storm. De duif van de vorige molenbouwer is zelfs weer teruggeplaatst op de nieuwe vangstok.

De beheerders van Molenstichting Johanna zijn allemaal vrijwilligers. Ze zijn erg blij met zo'n betrokken gemeente als Woensdrecht, die er dan ook alles aan doet om de molen in stand te houden. Deze molen stamt uit 1862. Samen doen ze er alles aan om de molen ook snel weer volledig draaiende te krijgen. Nu is de molen af en toe draaiend te zien, als er molenaars vanuit de regio komen om te helpen.

Opleidingen voor de vrijwilligers tot officieel molenaar zijn ook weer op gang gekomen nadat deze vanwege corona geruime tijd stil lagen. Ze hopen dan ook dat vrijwilliger Judo Goris binnenkort bevoegd is om de molen te mogen draaien. Molen Johanna verkoopt regelmatig producten vanuit de molen of elders. Alles is volledig biologisch. Zodra er een vaste molenaar is wil molen Johanna dan ook elke zondagmiddag open zijn voor publiek.


Foto: Vrijwilligers/beheerders Theo Sanders (rechts) en Fred Severin voor molen Johanna.

Molen Huijbergen