Afbeelding
Foto: Pascal Brugman

Huijbergen krijgt een Tiny Forest ofwel mini bos

HUIJBERGEN - Huijbergen is één van de twintig uitgekozen locaties waar een zogeheten Tiny Forest wordt gerealiseerd, op particulier terrein. Uit de ruim 170 aanmeldingen is Huijbergen verkozen.

De winnaars komen uit heel Nederland, waaronder Almere, Den Haag en Oud Gastel. Al deze locaties zijn in maart 2021 een mini bos rijker. In Huijbergen wordt dit een samenwerkingsproject tussen 'de Huijberg' en Broederhuis Sainte Marie.

Achter het Koetshuis bevindt zich een stuk grond waar nu nog gras, dode dennenbomen en ander groen te zien is. Wij vroegen Marjan Bosch van de Huijberg wat nou eigenlijk een Tiny Forest is. Marjan legt uit: "Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems mini bos dat verdroging tegengaat, water bergt bij overvloedige regenval, kwaliteit van de lucht verbetert en CO² opslaat. Daarnaast zorgt een Tiny Forest voor biodiversiteit. Vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren voelen zich er thuis. Vaak is er een buitenlokaal bij, een plek voor klassen of andere groepen om les te krijgen in de natuur. Op elke locatie worden de mensen opgeleid in de Japanse Miyawaki methode. Dit is een methode om natuurlijke bossen versneld te herstellen. Bossen die dezelfde kwaliteit hebben als oerbossen, oftewel bossen waar de mens nooit heeft ingegrepen. De Miyawaki methode maakt het mogelijk om een bos, dat normaal in honderd jaar groeit, in tien jaar tijd te realiseren. Daarbij is Miyawaki een groot voorstander van het gebruik van inheems plantmateriaal van wilde bomen. Deze kunnen omgaan met veranderingen zoals schommelingen in het klimaat."

De Huijberg zal blij zijn als er burgers, scholen en bedrijven kunnen helpen en meedoen dit alles te realiseren vanaf november 2020. Dus kun je helpen met grondverzet, materiaal of andere hulp, meld je dan alvast aan bij Marjan Bosch via e-mail: Post@dehuijberg.nl of telefoon: 06-46207785.


Met Groei & Bloei naar fraaie tuin De Geesthof

REGIO - Voor zaterdag 12 september organiseert Groei & Bloei Brabantse Wal een middagexcursie naar de prachtige tuin De Geesthof in Achtmaal. Kosten voor leden zijn € 2,50 met maximaal 1 introducé; niet leden betalen € 5,=. Aanmelden voor 4 september bij Cobie Rombouts, e-mail: rombouts50@home.nl of telefoon: 06-20915704.


Alzheimer Café West-Brabant “On Tour”

REGIO - Door de coronacrisis moesten noodgedwongen ook de deuren van de verschillende Alzheimer Cafés in West-Brabant sluiten. De vaste bezoekers, maar ook vrijwilligers en beroepskrachten misten hierdoor al langere tijd vertrouwde bijeenkomsten. Alzheimer, regio West-Brabant is in dit gat gesprongen met een nieuw initiatief: tv-programma's op ZuidWest TV om zo het Café opnieuw dichtbij de vaste bezoekers te brengen. De uitzenddata en thema’s zijn: Maandag 31 augustus: Corona Periode: belevingen; Maandag 7 september: Gedragsverandering en onbegrepen en dan? Maandag 14 september:Jong ontmoet oud met prachtige initiatieven. De programma’s zijn te volgen op ZuidWest TV vanaf 10.00 uur op de vermelde data Diezelfde dag worden de uitzendingen ook elk uur herhaald. Ook SLOS (Steenbergen) besteedt aandacht aan de programma’s rond Alzheimer.


Weer Bingo-middagen bij KBO-Huijbergen

HUIJBERGEN - Na maanden van akelige stilte aan het ‘bingo-front’ pakt KBO-Huijbergen de organisatie van de maandelijkse Bingo-middagen weer op. Op woensdagmiddag 9 september, van twee tot vijf, zal Broeder Nico Boere weer op de van hem bekende geestige wijze de bingo-getallen omroepen. Zoals altijd zijn leden én niet-leden daarbij welkom in mfc De Kloek, Prior Borrekensstraat 1, Huijbergen. Die nieuwe locatie heeft natuurlijk te maken met de coronacrisis. KBO-Huijbergen wil haar bijeenkomsten veilig houden. Dat betekent onder andere dat er geen vrije inloop zal zijn. Deelnemers moeten zich uiterlijk 8 september telefonisch of per e-mail aanmelden bij mevrouw Anny van Hoof: T: 0164 61 21 97 of E: tuuranny@gmail.com.


Extra computercursus door grote belangstelling

HALSTEREN - Door het aantal aanmeldingen is de computercursus, die start op 17 september in de Wittenhorst, in de middag inmiddels vol. Op de donderdagmorgen kan WijZijn een cursus extra organiseren. De cursus bestaat uit 10 lessen in de periode van 17 september tot 19 november, met gebruik van eigen laptop. Informatie en aanmelden telefoon: 0164-237056 of e-mail: activiteiten@wijzijntraversegroep.nl