Broeders van Huijbergen
Broeders van Huijbergen Foto: Pascal Brugman

Een kijkje bij de Broeders

HUIJBERGEN - In 1278 kwamen de eerste monniken naar Huijbergen. Er werd grond klaar gemaakt voor landbouw en bebouwing, een klooster gebouwd en onderwijs gegeven. Het Wilhelmietenklooster in Huijbergen was het laatste huis van de Orde der Wilhelmieten.

In 1854 werd door Monseigneur Joannes van Hooydonk een nieuwe congregatie gesticht, de huidige Broeders van Huijbergen. Zij hebben zich ingezet voor opvoeding en onderwijs in Nederland, Indonesiƫ en Braziliƫ.

Opvoeding en onderwijs vond ook plaats in Huijbergen, waar een jongensinternaat zat, genaamd Sainte Marie.

Inmiddels zijn de broeders niet meer in het onderwijs werkzaam, de jongste broeder is in de 70 en de oudste al in de 90. Er zijn nog zo'n twintig broeders woonachtig op het terrein van de oorspronkelijk 120. Het terrein van de broeders was aanvankelijk 101 hectare maar daar is nu nog 4 hectare van over.

Vanaf 2017 houden ze zich bezig met herbestemming van het terrein. Op het terrein van de broeders vind je onder meer een kapel, broederhuis, Wilhelmietenmuseum en een gastenverblijf. Maar ook is hier plaats voor natuur.

De broeders houden zich samen met onder andere 'de Huijberg' bezig met permacultuur, ecologie, biologische landbouw en klimaat.

In het hele jaar vinden hier activiteiten plaats die aansluiten bij de Broeders van Huijbergen. In het gastenverblijf kan men een bijzonder programma boeken waar zelfs een wachttijd voor geldt, want het is zeer populair.

Zeker een kijkje waard voor wie hier nog niet geweest is.

Afbeelding
Broeders van Huijbergen