Wielrenners
Wielrenners

Primera Niels van Elzakker Tourspel 2020

De Tour wacht op niemand


HOOGERHEIDE – De Tour wacht op niemand behalve Covid-19. De pandemie houdt mondiaal iedereen in een wurggreep. De gezondheid en welzijn van velen vraagt een enorm offer, economisch zijn de gevolgen uiterst somber. Toch probeert men hier en daar, ook op sportief vlak, de draad weer op te pakken. Competities starten opnieuw onder zware restricties. En zelfs de 107e editie van de Tour de France ging zaterdag 29 augustus 2020 in Nice van start. En kregen Alexander Kristoff en Julian Alaphilippe als eersten het geel omgehangen. Hoewel de doorgang aan een zijden draadje hing, fietst traditiegetrouw het Primera Niels van Elzakker Tourspel toch weer mee. Inmiddels voor de 23e maal….

“Eerlijk toegegeven, we stonden als organisatie in dubio. Wel of niet door laten gaan. De verlate tour geeft intern wat organisatorische problemen. Echter nadat het definitief bekend was dat de tour zou starten, kregen we van veel kanten en verzoeken om toch ook het tourspel weer te houden. De schouders gingen er uiteindelijk weer onder. En eigenlijk heeft men ook gelijk, wat is een Tour de France zonder tourspel. Het zorgt voor een extra dimensie”, aldus naamgever Niels van Elzakker.


Dubbelslag

Ook de inmiddels uitgevlogen zoon van en titelverdediger Max van Elzakker (23) is blij met de doorstart van de competitie. Hij weet immers niet beter of juli staat binnen de familie in het teken van het tourspel. Vorig jaar verraste hij vriend en vijand om op zijn vakantieadres in de Verenigde Staten de eindzege voor zich op te eisen. Saillant detail vormde het feit dat geliefde en reisgenote Rowena van de Klundert op de tweede plaats beslag legde. “Een unieke dubbelslag, dat kun je wel stellen. Iets waar we opnieuw voor gaan natuurlijk. Zou op zich wel bijzonder zijn wanneer dit zou lukken. Ik heb haar gevraagd of ze dit keer zelf haar selecties op papier wilt zetten. Vorige keer had ik op haar naam enkele schaduwformaties, welke niet zoveel van die mij afweken, gemaakt”, lacht de regerend Tourspel-kampioen.


Ingewikkelder

De kunst van een tourspel-victorie zit ‘m in het selecteren van de ‘dark-horse’. Naast de gevestigde namen een verrassend veel punten pakkende renner weten te scoren. Voor Max van Elzakker vormden de verrichtingen van Julian Alaphilippe de rode loper tot succes. Wie moet het dit jaar voor je gaan doen? “Ongetwijfeld een probleem waar iedere tourspel-deelnemer mee te kampen heeft, is het gebrek aan vergelijking. Andere jaren vormden de Ronde van Zwitserland en Dauphiné goede graadmeters over de staat van dienst van de tourrenners. Nu het volledige koersschema op zijn kop ging werd dat een stuk ingewikkelder. Bernal, Dumoulin en Proglic hebben ze allemaal. Het gaat om die paar die het verschil maken. Zelf verwacht ik van Richard Carapaz, de Colombiaan die uit de schaduw van ploegmaat Egan Bernal zal treden. Verder Tadej Pogacar, een jonge gast die nu al tot veel in staat is.”


Podium

Alle Nederlandse ogen zijn op Tom Dumoulin gericht. Ook jouw favoriet? “Dat is hij zeker, maar eerlijk gezegd verwacht ik dat het jaar dat hij niet heeft kunnen koersen, hem uiteindelijk zal opbreken. De overige Nederlanders hebben een vrijbuitersrol of zijn tot knechtswerk veroordeeld. Bol komt nog net iets te kort, daarnaast is het spijtig dat Wout Poels geblesseerd uit de eerste etappe is gekomen. Details die je tourspel-selectie kunnen maken of breken. Podium? Bernal, Roglic en Pogacar”, besluit Max van Elzakker stellig.

Meer Tourspel rangen en standen?…volgende week meer nieuws van het wielerfront!


Erelijst Primera Niels van Elzakker Tourspel

1998 - Jacco Schoone

1999 - Peter van Genegen

2000 - Jack van de Klundert

2001 - Sander Oerlemans

2002 - Alphons Musters

2003 - Gerard Bruins

2004 - René Mous

2005 - Alexander Meijer

2006 - Charles Alting Siberg

2007 - Patrick Hugens

2008 - Nick Orlando

2009 - Amber van Dijk

2010 - Jack van de Klundert

2011 - Sander & Martijn Oerlemans

2012 - Jack van de Klundert

2013 - Gidi Voorhans

2014 - Michel Mous

2015 - Eric Goossens

2016 - Michel Mous

2017 - Amber van Dijk

2018 - Eric Goossens

2019 - Max van Elzakker

2020 - ???

Max van Elzakker en Rowena van de Klundert.
Afbeelding
Afbeelding
Tour de France route