Damian Elenbaas
Damian Elenbaas Foto:

Met ODIO op jacht naar goud

OSSENDRECHT – ODIO verkeert in rustig vaarwater. Niets lijkt opnieuw een onbezorgde voetbalbaljaargang in de Vierde Klasse B in de weg te staan. De Ossendrechtse selectie muteerde op slechts enkele posities, het geroutineerde kader blijft in tact. Ideale uitgangspositie voor het najagen van collectieve doch ook persoonlijke doelstellingen. Immers, onder het mom ‘wat goed is komt snel’ schoot Damian Elenbaas vorig seizoen als een komeet uit de startblokken. Zijn doelpuntenproductie baarde opzien en een mogelijke Gouden schoenenhulde lag in het verschiet. Edoch, Corona eiste haar tol en kroonde hem tot de eerste ongekroonde topschutter van het jaar. Tijd voor revanche!


Shrimp

Damian Elenbaas(20), ‘Shrimp’ voor intimi, debuteerde op 22 april 2018 in het shirt van ODIO 1. Het seizoen daarop speelde hij in het tweede en noteerde daarnaast dertien veelal invalbeurten voor de hoofdmacht. In de voorbije competitie kon trainer Peter van Oirschot niet langer om de aanstormende aanvaller heen. Het vertrouwen werd door Damian Elenbaas niet beschaamd. “In het begin was het wel even wennen. De druk bij het eerste is toch hoger. Bij thuiswedstrijden staat het balkon altijd bomvol, het gaat er net iets fanatieker aan toe.”

Bij de corona-stop in maart prijkten er uiteindelijk dertien treffers achter diens naam. Het betekende een leidende positie in het topscorersklassement. Ook Gijs Verresen (METO) liet op dat moment hetzelfde aantal noteren doch had daar iets meer speelminuten voor nodig.


Kunststukje

‘ODIO-watchers’ roemen zijn techniek en snelheid als compensatie voor het gebrek aan fysieke bagage. Al bij al genoeg voor een bovenmodaal scorend vermogen. Een lijn, die hij in navolging van zijn tien jaar oudere broer Mitchell Elenbaas, hoopt door te trekken. “Mitch is in de jeugd mijn trainer geweest. Hij schopte het tot tweevoudig topscorer van het jaar en derhalve geldt hij als voorbeeld. Het is speciaal om nu samen met hem in één elftal te spelen. En vlak hem ook komend seizoen niet uit. In de zomer trainde hij zich vijftien kilo lichter en is gebrand op nog een kunststukje!”, legt linksbuiten Damian Elenbaas uit.

Dekking

Doelpunten blijven niet onopgemerkt. In hoeverre veranderde de status van Damian Elenbaas? “In het begin kon ik vrijuit kon spelen. Na enkele wedstrijden merkte ik dat ik dubbele dekking kreeg of dat tegenstanders anticipeerden. Dat de beste verdediger, die normaal gesproken laatste man speelde, ineens als rechtsbuiten van start ging! Maakt op zich niks uit, want zo ontstond er voor teamgenoten weer meer ruimte.”

ODIO nam noodgedwongen afscheid van de blessuregevoelige Nic Melsen. Ook keeper Michael Vermaas keert niet terug in de gelederen. Daarentegen werd Michel Cornel (Victoria’03) gecontracteerd en besloot Jeremai Martina toch te blijven. Blij is men met de terugkeer van eigen zonen Coen Corré (MOC) en Bradley Smeekes (WVV’67).


Voorkomen

“Van mij mag het beginnen. Prognose? Nieuw Borgvliet heeft een goeie ploeg, geloof ik. Verder moeten we gewoon uitgaan van onze eigen kracht. Vorig jaar pakten we de eerste periode en stortten we daarna in. Als we dat nu weten te voorkomen, dan kunnen we misschien bovenin een rol van betekenis spelen”, besluit Damian Elenbaas.

Afbeelding