Rommelmarkt in coronatijd: vanwege het coronavirus dienen veel extra maatregelen genomen te worden, zoals extra brede paden, afscheidingen in de paden opdat de mensen altijd aan de rechterkant lopen om de vele kramen te bezoeken en zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te laten houden.
Rommelmarkt in coronatijd: vanwege het coronavirus dienen veel extra maatregelen genomen te worden, zoals extra brede paden, afscheidingen in de paden opdat de mensen altijd aan de rechterkant lopen om de vele kramen te bezoeken en zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te laten houden.

Rommelmarkten in corona-tijd

REGIO - Het aantal evenementen dat in ons land doorgaat is zeer beperkt. Ondanks het gegeven dat buiten nauwelijks besmettingen met het coronavirus plaatsvinden zijn veel gemeenten erg terughoudend met het afgeven van vergunningen voor jaarmarkten, braderieën en rommelmarkten. “En als de gemeenten dan al mee willen werken, zijn in sommige gemeenten de eisen dermate streng, dat een organisatie logistiek en/of financieel niet haalbaar is. Daarbij komt dat een organisatie door het coronavirus geen verzekering voor het evenement kan afsluiten.”

Gelukkig voor de liefhebbers van rommelmarkten heeft de gemeente Halderberge in goed overleg met Jan Belleter van DeMarkten toch gemeend om enkele markten te organiseren. De eerste heeft inmiddels al plaats gevonden op het grote grasveld van De Brink. Extra ruime paden tussen de rijen kramen, kramen die extra ver van elkaar stonden, eenrichtingsverkeer langs de kramen, extra toezicht van onze mensen en desinfectiemateriaal waren onderdelen van het opgestelde protocol. Met alle standhouders wordt bij aanmelding telefonisch een intakegesprek gevoerd om hen erop te wijzen dat het belangrijk is dat standhouders en bezoekers zich aan de corona-regels houden.

Jan Belleter: “Je wilt niet weten hoeveel extra energie het heeft gekost om deze markt te kunnen organiseren ten opzichte van eerdere markten op dit terrein voor we het coronavirus kenden. Niet alleen was er veel overleg nodig met de gemeente, maar ook onze vaste standhouders wisten ons telefoonnummer goed te vinden sinds alle markten vanaf maart waren geannuleerd. De veel gestelde vraag was: 'Jan, wanneer hebben we eindelijk weer eens rommelmarkt?' Mensen missen hun wekelijks uitstapje, hun sociale contacten, of als standhouder of als bezoeker. Maar ook standhouders van elders zagen op onze websites dat wij als één van de weinigen nog een markt mochten organiseren. Dit resulteerde in extra belangstelling, maar gezien de ruimte op het grasveld was dat geen enkel probleem."

Tijdens de eerste markt is uiteraard controle vanuit de gemeente geweest en was er alleen maar opbouwende kritiek. Uiteraard zal dan weer controle zijn, maar de organisatie gaat er vanuit dat er inmiddels voldoende ervaring is opgedaan om er ook deze keer weer een veilige markt van te maken.

Qua veiligheid en maatregelen doet de rommelmarkt niet onder bij de maatregelen die genomen zijn bij de diverse weekmarkten in de regio. En ook op die markten zijn in de voorbije maanden geen besmettingen geconstateerd. Voor zover de organisatie steekproeven heeft genomen is de belangstelling voor de weekmarkten te vergelijken met de belangstelling voor de rommelmarkten. Veel mensen zijn te bang om een markt te bezoeken. Tijdens de eerste markt in Oudenbosch liepen er behoorlijk veel mensen met een mondkapje.


Rommelmarkten

Als we in West Brabant de algemene coronaregels goed respecteren verwacht de organisatie nog de volgende rommelmarkten te kunnen organiseren: 30 augustus Oudenbosch, grasveld de Brink Beukenlaan, 4731 BR. 20 september Oudenbosch, ook op grasveld de Brink Beukenlaan. 11 oktober Oud Gastel, Dragon/Koriander, 4751 KT.
18 oktober Hoeven, de Akkerlingen Constantijn Huygensplein, 4741 AZ.
25 oktober Oudenbosch, grasveld de Brink Beukenlaan. Nader info via: 0165-302682 / +31-627570079 of www.demarkten.com