Afbeelding
Foto:

PvdA: Offerfeest niet oorzaak

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - 'Het offerfeest is niet de oorzaak van het hoge aantal corona-besmettingen in Bergen op Zoom.' Dat stelt PvdA-raadslid Adam Ahajaj in een brief aan B en W.

Allereerst wil de PvdA-fractie via deze weg haar waardering uitspreken voor het snelle handelen van onder andere de GGD en maatschappelijke organisaties (zoals Moskee El Feth), nadat bekend werd dat er mogelijk sprake was van een besmettingsuitbraak in Bergen op Zoom.

Met verbazing heeft de PvdA-fractie de afgelopen dagen kennis genomen van een aantal uitspreken van de burgemeester in de (landelijke) media. Burgemeester Petter heeft verklaard dat het offerfeest ‘zeer waarschijnlijk’ de oorzaak is van het (relatief gezien) hoge aantal corona-besmettingen in de gemeente Bergen op Zoom. Naar mening van de PvdA-fractie is deze uitspraak problematisch omdat er 'op dat moment nog werd nagegaan hoe de positief-geteste mensen precies besmet zijn geraakt'. Het is dus raar om op hetzelfde moment al te concluderen dat het offerfeest ‘zeer waarschijnlijk’ de oorzaak is van het hoge aantal besmettingen. Het kan net zo goed zijn dat de meeste besmettingen al vóór het offerfeest hebben plaatsgevonden.

Adam Ahajaj: "We lezen op sociale media dat bepaalde groeperingen aan de haal gaan met deze uitspraak op een manier die geen schoonheidsprijs verdient. Zij gebruiken deze uitspraak als een ‘stok om mee te slaan’ richting de Bergs-Marokkaanse moslimgemeenschap. Wij hopen dat de gemeente en de burgemeester voorop deze uitspraak corrigeren in de media waar dit mogelijk is. Van dichtbij krijgen wij als PvdA-fractie en als individuele raadsleden de verhalen te horen van mensen die hun ouders of grootouders al maanden niet hebben gezien of omhelst. Dit alles uit voorzorg. Bovengenoemde uitspraken zorgen bij deze Bergse inwoners voor wrange gevoelens."

Graag zou de PvdA-fractie zien dat de burgemeester de komende tijd de gelegenheden pakt die er zijn om bovenstaande uitspraak in de media te nuanceren.