Jeugdlid Jente Lint, erelid Leo de Wolf en voorzitter Marco van Elzakker van de 60-jarige Halsterse Tennis Vereniging.
Jeugdlid Jente Lint, erelid Leo de Wolf en voorzitter Marco van Elzakker van de 60-jarige Halsterse Tennis Vereniging. Foto: Dennis van Loenhout

Mooie toekomst voor 60-jarige HTV

HALSTEREN – De Halsterse Tennis Vereniging bestaat 60 jaar, en dus heerst er een feestelijke sfeer in de kantine. Daar raken heden en verleden van HTV met elkaar aan de praat, onder andere over een mooie toekomst. In Halsteren, daar zit iets in de grond dat de tennisport laat bloeien, dat is zeker.

60 jaar HTV. Jente Lint is pas 9, dus het is voor haar moeilijk voor te stellen hoe lang de tennisvereniging waarvan ze twee jaar geleden lid werd precies bestaat. “Ik denk dat dat de tijd van de zwart-witcamera’s was”, zegt Jente, “dat heb ik wel eens op tv gezien. Toen hadden ze zeker nog geen iPads en telefoons?” Leo de Wolf (89) is al 60 jaar HTV-lid, en legt uit dat er in 1960 al wel telefoons waren, maar dat die een stuk groter en veel minder slim waren dan nu. Gelukkig waren ze er, want ze brachten de eerste HTV-leden bijeen, naar een vergadering in wat toen nog het Verenigingsgebouw en nu de Wittenhorst is. Daar legde initiatiefnemer en oprichter Leo Galema uit wat tennis was en hoe het precies werkte, en vormde hij een bestuur, waarin Leo de Wolf de rol van penningmeester op zich nam. Zestig jaar later is hij vooral blij dat HTV nog bestaat, trots dat een tennisveldje met een houten kleedhok is uitgegroeid tot één van de mooiste sportparken van het land, en vooral ook trots op het feit dat hij één van de oprichters was. Dat Leo de Wolf erelid is van HTV spreekt haast vanzelf.

Hoewel ze maar liefst 80 jaar schelen delen Leo en Jente de liefde voor de tennissport. “Het leukste aan tennis is dat ik er mijn energie zo goed in kwijt kan!” zegt Jente. Dat is Leo met haar eens, die zegt: “Na een half uur ben ik bekaf, maar ik ben blij dat ik op mijn 89-ste nog kan tennissen. Mijn loopvermogen is wel minder dan vroeger, dus het is beter om niet te komen kijken als ik speel.” Jente vindt het cool dat Leo op zijn leeftijd nog tennist: “Ik hoop dat ik dat ook kan!” Ondanks hun leeftijdsverschil hebben Leo en Jente het gezellig, en wat voorzitter Marco van Elzakker betreft is dat precies wat HTV al 60 jaar kenmerkt: “Je kunt hier ook op hoog niveau spelen maar we propageren vooral gezelligheid. Bij HTV is er altijd iemand om mee te tennissen, en als je hier alleen aankomt, ga je in groep naar huis.” Leo de Wolf herkent dat familiegevoel nog van 60 jaar geleden, en ook Jente weet hoe het voelt: “Het is hier supergezellig!”, is haar conclusie.


Lees verder in de HTV special op pagina 7-10


Marco van Elzakker ziet een gezonde toekomst voor HTV: “We hebben op dit moment 750 leden, en we hopen door te groeien naar de 850, dat moet kunnen lukken. Binnen onze gemeente hebben veel verenigingen het zwaar, maar wij redden ons goed. Zo goed, dat we erover nadenken om de verduurzaming van ons sportpark zelf te financieren. Zelf privatisering zou haalbaar kunnen zijn, dus ook die overweging maken we. We moeten ons blijven ontwikkelen, want de afgelopen 60 jaar heeft HTV immers ook niet stilgezeten. Over die 60 jaar gesproken: op vrijdag 4 september – de finaledag van het 60+ toernooi – wordt die gevierd met een receptie en reünie, die een leuke, muzikale omlijsting krijgt. Hoe mooi het ook zou zijn als één van de oprichters het 60+ toernooi zou winnen, Leo de Wolf doet niet mee. Als onderbouwing laat hij een brief uit 2010 zien, van de KNLTB, die hem als één van de sterkste spelers in zijn leeftijdscategorie benoemt. “Een ander moet ook kunnen winnen”, lacht hij bescheiden. Jente bijvoorbeeld, die heeft er wel oren naar om de komende jaren veel tenniswedstrijdjes te winnen. “HTV moet 100 worden”, zegt ze beslist, “en dan komt prinses Amalia om een lintje uit te reiken!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding