Drie generaties Van Keulen
Drie generaties Van Keulen Foto:

Unieke prestatie Ossendrechts familiebedrijf

OSSENDRECHT - REGIO - "Wij hebben het dak van de Kapel Saint Louis te Oudenbosch gerestaureerd. Zeg maar de kleine Basiliek, al mag je dat daar in de volksmond niet zeggen. Dit is een groot en toch wel zeer uniek, speciaal werk. Wellicht zelfs het meest unieke speciale zinkwerk van heel Nederland in de laatste halve eeuw", vertelt een trotse Jurgen van Keulen van het gelijknamige familiebedrijf uit Ossendrecht.

Ondanks dat JVK Ambachtelijke Dakbedekkingen een filiaal heeft in Breda, is en blijft het een echt Ossendrechts bedrijf. "Alle prefabwerk en de mock-up zijn in onze bedrijfsloods aan Putsmolentje gemaakt voor dit toch wel grote werk", legt Jurgen uit.

Vakkundig zinkwerk aanbrengen kan alleen worden gedaan door ervaren en gespecialiseerde zink-dakdekkersbedrijven. Wanneer het gaat om zeer bewerkelijke zinken onderdelen en extreme detailleringen, is een stuk vakmanschap en een goede samenwerking, zoals JVK ambachtelijke dakbedekkingen die kan leveren, een must.


De tand des tijds

De Kapel Saint Louis is meer dan 150 jaar oud. Zoals bij veel monumenten van deze respectabele leeftijd speelden onder meer houtrot, oude of verdwenen verflagen, vervuiling en vergane materialen het gebouw en de ornamenten parten. Decennialang moesten bitumen dakshingles en zinken dakbedekking het schip en het absis, het achterste gedeelte van de kapel, beschermen tegen aantasting en verval. Een taak die ze na al die jaren niet meer naar behoren konden vervullen. Maar bovenal was de kapel in de loop der jaren haar oorspronkelijke mooie aanzicht verloren. Dat bewezen goed bewaarde foto's die gidsen van Saint Louis belangeloos beschikbaar stelden.


Werk op hoog niveau

Restaureren in oorspronkelijke staat was de uitdaging die bouwbedrijf Van Agtmaal uit Oudenbosch met zusteronderneming de Bonth van Hulten en architectenbureau RDH gezamenlijk aangingen. Waaronder de zinken onderdelen en de versieringen terugbrengen of aanbrengen waar ze horen en het hout weer in de oorspronkelijke kleur zetten. Over de kwaliteitseisen heerste geen enkel misverstand: de complete restauratie diende te voldoen aan de uitvoeringsrichtlijnen van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) en de kwaliteitseisen van KOMO.


Meesters in zink

Jurgen van Keulen: "Voor het zinkwerk aan de koepel en de absis betekende dit onder meer het gebruik van gecertificeerde en hooggekwalificeerde producten, het juiste bevestigingsmateriaal (type en aantal), gegarandeerde kwaliteit van de solderingen en het mooi in een rechte lijn doorlopen van het zinken dakwerk. Omdat zowel de restauratieaannemer, de architect als wij zelf de allerhoogste eisen stelden, was dit werk zeker niet weggelegd voor ieder ambachtelijk en gespecialiseerd dakbedekkingsbedrijf. 'Net voldoende' was absoluut niet voldoende!"


Rijk aan detailleringen

"Al waren ze in zwart-wit, de foto's lieten er geen enkele twijfel over bestaan dat een aantal van de detailleringen in het zinkwerk extreem te noemen waren en bepaalde onderdelen zeer bewerkelijk. Zoals de sierlijstovergang van de tamboer naar de koepel, met veel detailleringen en op elke kop twaalfzijdig in verstek per rug. Maar ook de geforceerde zinken (voet)lijsten van de lantaarn op de koepel, de 36 zinken ossenogen (ronde/ovalen dakramen), het ronde dak, het beverstaarten dak en de tapse zinken banen op het dak van de absis", legt Jurgen van Keulen uit.

Onder leiding van architect restauratie Henk Ruissen produceerde ROH in combinatie met JVK ambachtelijke daken het tekenwerk met detailleringen. Kundige en vaardige vaklieden die dat allemaal tot in perfectie konden reproduceren.


Specialisme als sterke troef

Op het gebied van restauraties aan dakbedekkingen van monumenten is JVK ambachtelijke dakbedekkingen een onderscheidende speler. Als een van de weinigen is het bedrijf ERM erkend voor zowel natuurleien, zinken, koperen als laden dakbedekkingen en voldoet het aan de KOMO- kwaliteitseisen. Deze Brabantse onderneming verrichtte bovendien een indrukwekkende lijst aan restauraties in Nederland en Belgiƫ: van de Kathedraal in Antwerpen en de stadsbibliotheek aldaar tot aan de RK kerk te Waalwijk, kerken te Bilthoven en Zaamslag en het Bredaas museum in Breda. JVK Daken BV verricht overigens niet alleen speciale grote werken maar daarnaast ook volop kleiner werk, zoals service bij lekkages, pannen- en platdakwerken in bitumen en EPDM.

JVK ambachtelijke dakbedekkingen onderscheidt zich naar eigen zeggen ook in de dakenmarkt doordat iedere vakman zijn eigen specialisme heeft: van zink en koper in nieuwbouw tot aan zink en koper in renovatie en restauratie, en van loodgieters tot aan leidekkers en koperslagers. "Dit komt de knowhow, de snelheid, de betaalbaarheid en vooral de kwaliteit ten goede", aldus directeur Jurgen van Keulen.
De specialistische restauratiewerkzaamheden aan het zinkwerk bij de Kapel Saint Louis zijn uitgevoerd onder zijn leiding, met Michel Gabriels als bedrijfsleider en vakmannen Marcel, Jos, Jan, Mitch, Maros, Martijn en Sjoerd en in samenwerking met Frank en Peter Bril.

lnmiddels zijn de steigers gezakt en is de koepel in volle glorie te bewonderen. lnclusief zinkwerk op het allerhoogste niveau!



Foto's: Links: De (neo)barokke Saint Louis Kapel in Oudenbosch stamt uit 1865, de kenmerkende koepel is in 1889 geplaatst. De mannen van JVK aan het werk op de koepel.


Onder: Drie generaties op een rij, na de opa en overgrootopa van Jurgen van Keulen: vader Louis van Keulen (74), Jurgen van Keulen (47) en zijn dochter Juliƫtte van Keulen (9 jaar).

Koepel basiliek Oudenbosch
Drie generaties Van Keulen.