Besluiten van B en W

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Update maatregelen voor ondernemers coronacrisis Tot 30 juni kregen ondernemers, in verband met de corona-crisis, generiek uitstel van de betaling van belastingen en heffingen. Hieraan komt nu een einde. Het college volgt de lijn van de regionale belastingsamenwerking West-Brabant en besluit het uitstel niet verder te verlengen. Wel blijft er ruimte om maatwerk te leveren. Daarnaast nam het college diverse andere maatregelen. Een van die maatregelen is het versnellen van de betaling van goedgekeurde facturen.        

Bij nieuwe maatregelen maakt het college een afweging tussen het effect van de maatregel op het (maatschappelijk) rendement, de kosten en het risicoprofiel van de gemeente.

Geen zomerreces        

Het college besluit geen zomerreces te houden. Gezien de grote opgaven die er liggen is het belangrijk om zaken voortvarend aan te pakken. De vakantieplanning van het college zorgt ervoor dat er steeds voldoende bestuurders zijn om besluiten te nemen.


Samenwerkingsconvenant Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten Het college wijst wethouder Van der Zwan aan om, namens het college, het samenwerkingsconvenant Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten en het privacy-protocol te tekenen. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moet het Zorg- en Veiligheidshuis een samenwerkingsafspraak maken en schriftelijk vastleggen hoe met persoonsgegevens wordt omgegaan.        

Het huidige samenwerkingsconvenant en privacy-protocol zijn conform de AVG-wetgeving en in samenwerking met de ketenpartners, waaronder de 8 samenwerkende gemeentes, aangepast.


Inbraak in auto Kromstraat

HALSTEREN - In de nacht van 8 op 9 juli is er ingebroken in een auto die geparkeerd was in de Kromstraat in Halsteren. Rijbeweijs, ID en kentekenbewijs, geld en overige dingen zijn gestolen. Wie iets verdachts heeft gezien kan dit melden bij de politie.


Meerjarige steun Brabant voor philharmonie

’s-Hertogenbosch, 8 juli 2020 – Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen de philharmonie zuidnederland (pzn) de komende vier jaar steunen met 1,5 miljoen euro per jaar. Voor 2021 is daarvoor al geld beschikbaar, voor de drie jaren daarna moet Provinciale Staten akkoord gaan met een voorstel van Gedeputeerde Staten.


Daarmee wordt voor het eerst in jaren weer langjarig zekerheid gegeven aan het orkest. De voorgaande jaren werd steeds per één of twee jaar subsidie toegekend. Gedeputeerde Wil van Pinxteren: “Een grote en professionele organisatie als de philharmonie zuidnederland heeft op lange termijn zekerheid nodig om prestaties op een adequate en effectieve wijze uit te voeren.“ Op verzoek van de provincie heeft ook de Adviescommissie BrabantStad Cultuur de subsidieaanvraag van het orkest beoordeeld en daar een positief oordeel over gegeven.

Noodzakelijk
De philharmonie zuidnederland is een belangrijke culturele voorziening binnen Brabant. Ze maken niet alleen prachtige symfonische muziek maar zijn ook van grote waarde voor cultuureducatie, amateur-orkesten, harmonieën en fanfares. Muzikale talenten krijgen een kans om zich met, door en soms in het orkest te ontwikkelen Van Pinxteren: “We zijn trots op een dergelijk groot en kwalitatief hoogwaardig orkest in onze provincie. We realiseren ons dat investeren in een dergelijk voorziening noodzakelijk is in een provincie die een culturele infrastructuur wil hebben waarin zowel de brede basis als de sterke top aanwezig zijn en elkaar versterken.”

In het beleidskader Vrije Tijd, Cultuur en Sport dat later dit jaar gemaakt wordt, wordt ook beleid gemaakt voor de provinciale subsidie aan de philharmonie na 2024.

Verheugd
Intendant Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland is blij met het besluit van de provincie: “Dit is echt heel erg goed nieuws, de eerste belangrijke stap op weg naar een hopelijk positief besluit van Provinciale Staten. We zijn vooral heel verheugd, omdat het provinciebestuur hiermee laat zien dat zij begrijpen hoe belangrijk het voor de philharmonie zuidnederland is om meerjarig zekerheid te hebben. Dat is echt noodzakelijk voor de continuïteit. Mooi dat ook de provincie dat erkent met dit voorstel.”


Bijlage: -

i.a.a.: Fietsersbond, Roncalli, Moller en ’t Rijks en pers.

Geacht College,

Gisterenmiddag dinsdag 30 juni rond kwart voor vijf vond een ongeval plaats aan de Noordzijde Zoom op de Zoombrug. Getuigen wisten te vertellen dat een langzaam rijdende scooter onderuit is gegaan en tegen de daar geplaatste lantarenpaal is gekomen. De jonge bestuurder heeft letsel aan knie en enkel en was niet in staat om te lopen.

In januari van dit jaar is de toplaag van het fietsgedeelte vervangen door kale planken. Vele signalen uit de samenleving gaven aan dat de ontstane situatie levensgevaarlijk was en nu is dat weer het geval. De vervanging had te maken met een renovatie van de brug. Tijdens deze werkzaamheden bleek dat de balkenconstructie nader onderzocht moest worden en dat was in mei ingepland. Derhalve had men uit praktische overwegingen de antislip achterwege gelaten.

Om de ongewenste situatie op te lossen heeft ondergetekende twee weken lang intens gesproken met de ambtelijke dienst voordat er wat aan werd gedaan. Uiteindelijk werd het fietsgedeelte overspannen met kippengaas. Immers, het ging om een tijdelijke situatie. En dat klopt, want een veegmachine heeft het gaas danig bewerkt dat het moest worden verwijderd. Kennelijk vond de dienst in januari al dat het allemaal wel mee viel en dat Krijnen zich om niets heeft druk gemaakt. Immers het bordje “Het is glad bij regen” is volgens de dienst voldoende.

De werkelijkheid is anders, want de brug is ook glad als het niet regent. Inmiddels zijn er deze week naar weten al twee onnodige ongelukken gebeurd. De werkzaamheden aan de Noordzijde Zoom maken de Zoombrug extra van belang, omdat de route naar de Zoomdam is geblokkeerd.

SAMEN0164 heeft voor u de volgende vragen:

  1. Wil de gemeente contact opnemen met het slachtoffer van dinsdagmiddag?Heeft de gemeente voor het bovenstaande ongeval een aansprakelijkheidsverzekering?Wat had in de voorbereiding c.q. inspectie anders gemoeten, zodat de brug in een keer volledig kon worden gerenoveerd? Deze manier van werken kost onnodig veel geld. Hoe gaat u er voor zorgen dat dit soort zaken in een keer goed worden opgepakt?Hoe gaat u er voor zorgen dat de ene dienst het werk van de andere dienst niet teniet doet?Hoe gaat u borgen dat bij oplevering van projecten wordt toegezien dat de nieuwe situatie een veilige situatie is?

Gewenste wijze van behandeling: cf. ex. Art.36 van het RvO,

Met vriendelijke groet,

Reinoud Krijnen

Raadslid gemeente Bergen op Zoom

T: +31(0)611308930

e-mail: reinoud.krijnen@live.nl

Persverklaring: Steunpunt Bergen op Zoom stapt uit het Focusakkoord (6 juli 2020)

Met vol enthousiasme stapte Steunpunt Bergen op Zoom in 2018 de verkiezingen in om een ander geluid te horen. Een geluid wat jarenlang gemist werd door politieke spelletjes tussen onderlinge partijen, dorpsbelangen en het onvermogen van partijen om de ernst van onze hoge schuldenlast in te zien. Al vanaf dag één waren we van mening dat je dit met het mandaat van de inwoners moet doen om te voorkomen dat de rekening direct gepresenteerd zal worden aan onze inwoners. Steunpunt Bergen op Zoom wil in deze verklaring daarom uitgebreid ingaan op onze beslissing om uit het Focusakkoord te stappen en ernaast constructieve voorstellen aanbieden.

Steunpunt Bergen op Zoom is vol passie het resetproces ingestapt, omdat ook wij van mening waren dat we raadsbreed onze politieke en financiële problemen moeten aanpakken. Met enige aarzeling tekenden wij dan ook op 19 mei voor het Focusakkoord in De Maagd, want we vonden dat de bezuinigingsvoorstellen nog onvoldoende waren. We wilden wel de intentie uitstralen dat ook Steunpunt Bergen op Zoom haar verantwoordelijkheid wilde nemen om de stad uit het slop te trekken.

In het Focusakkoord wordt globaal gesproken waar er op welk domein bezuinigd of verbeterd kan worden. Wat we in dit akkoord niet lezen is: hoe gaat Bergen op Zoom dit aanpakken? Dit kan wat ons betreft concreter. De voorzitter van de Auditcommissie van de gemeenteraad stelde al dat Bergen op Zoom ieder jaar €15 miljoen dient te bezuinigen om het hoofd boven water te houden. Als we deze informatie naast het Focusakkoord leggen, het 1e Concernbericht en de Kaderbrief (meerjarenperspectief), dan ziet Steunpunt Bergen op Zoom erin terug dat we het bezuinigingsdoel van €15 miljoen bij lange na niet halen. Desalniettemin steunt onze fractie wel drie kwart van de voorstellen die in het Focusakkoord staan. Voor onze partij is daarom ons standpunt op de raadsvergadering van 7 juli beslissend voor de komende twee jaar waar wij als partij voor staan. Steunpunt Bergen op Zoom denkt dat als wij tegen het 1e Concernbericht en de Kaderbrief stemmen, wij het Focusakkoord afwijzen en daarmee voorkomen dat de rekening direct aan onze inwoners gepresenteerd gaat worden. Met deze argumenten stappen we daarom uit het Focusakkoord.

Het tegengeluid mag zeker ook aangevuld worden met een constructief geluid. Door uit het Focusakkoord te stappen, willen wij de brug openen voor realistischere bezuinigingen waarmee Bergen op Zoom verder komt dan met het Focusakkoord. Steunpunt Bergen op Zoom wil meer bezuinigen op niet-wettelijke taken. Deze komen grotendeels, als heilige huisjes, ongeschonden uit het Focusakkoord.

Steunpunt Bergen op Zoom wilt de volgende realistische bezuinigings– en investeringsaanpak voor de komende jaren:

Verkoop voormalig Suikerlab;Stopzetten Citymarketing;10% minder ambtenaren;Afbouwen subsidie Poppodium Gebouw-T, doel: stopzetting;Privatiseren zwembad De Schelp, onder voorwaarde dat het toegankelijk en betaalbaar blijft voor de bevolking;Privatiseren en op afstand zetten van theater De Maagd;Niet akkoord met Manifest Auvergnepolder van de huidige opzet over grootschalige bebouwing, maar indien er lichte bedrijvigheid in Auvergnepolder-Zuid zou aandienen, welke gericht zou zijn op biobased economy, agrofood en andere duurzame initiatieven, dan zou er o.i. in de toekomst over gesproken kunnen worden. Dit alleen in het belang van de positie van de Gemeente Bergen op Zoom.

Tot slot, Steunpunt Bergen op Zoom zal ieder constructief voorstel steunen om de schuldenlast af te bouwen. Dit kunnen zowel Focusakkoord- als oppositievoorstellen zijn.

We gaan bouwen aan een verbeterende en hoopvolle toekomst voor onze oudere en nieuwe generaties.

Namens Steunpunt Bergen op Zoom,

John Voets
Piet van den Kieboom

Lyda Franken-Slagter

Hans Vlak