Tegen bassin in De Melanen

HALSTEREN - In de vergadering van Dorpsraad Halsteren kwam maandagavond onder andere ook de mogelijke aanleg van een opvangbekken voor rioolwater in De Melanen aan de orde.

Het zou gaan om een bassin achter het trapveld richting de kanovijver. Om daar te komen moet langs de Langstraat en het voetbalveld een betonnen leiding ingegraven worden die later een meter boven het maaiveld in het zicht komt te liggen. Bossages moeten hiervoor wijken. Bovendien is het maar een tijdelijke oplossing. Zodra er een gescheiden riool komt in de Rode Schouw is het bassin niet meer nodig. Er is een vergunning aangevraagd bij gemeente en waterschap. Stichting behoud Grote Melanen en IVN zijn tegen en willen de gemeente overhalen subsidie in te trekken. Als alternatief werd een rietveld genoemd, gebruik van regentonnen stimuleren en steen uit tuinen verwijderen.


Lopende onderwerpen Dorpsraad Halsteren:

Na de zomervakantie komt er een overleg met de diverse groeperingen die betrokken zijn bij de herinrichting van de Halsterseweg. Er loopt een aanbesteding en na de vakantie worden de puntjes op de i gezet.

Wat de bouwplannen Nieuw Altere aan de Wouwseweg betreft rees de vraag of het geëgaliseerd terrein inmiddels ook bouwrijp is gemaakt.

Bereikbaarheid van gebouw de Merel aan Vogelenzang blijft na bijna een jaar nog steeds een probleem. Woningcorporatie Stadlander zoekt nog naar mogelijkheden om de situatie te veranderen. De ambulancedienst heeft een sleutel om paaltjes te verwijderen.

Om het bevoorraden van de PLUS supermarkt veiliger te maken zou volgens een verkeersdeskundige van de gemeente op de hoek van de Jan van den Berghstraat/Dorpsstraat een bocht aangepast moeten worden. Vanwege de uitgavestop bij de gemeente is dit niet mogelijk. PLUS Vastgoed is ingeschakeld om het 'bochtprobleem' zelf op te lossen; 'wel raar', reageerde een dorpsraadslid.

Wat nieuwbouw van zorgcentrum Sint Elisabeth betreft, daar lijkt volgens de dorpsraad geen haast bij te zijn. 'Nieuwbouwplannen hadden er al moeten zijn en in 2023 zou het nieuwe zorgcentrum klaar zijn. Tot drie keer toe hebben we Stichting tanteLouise gevraagd naar de stand van zaken maar een reactie blijft uit.'

Ontwikkelingen voor een zorgvoorziening rond de Antoniusmolen aan de Halsterseweg zijn nog niet van de baan. Vanuit Welstand is toestemming verleend maar er is bezwaar aangetekend tegen de uitspraak van de gemeente geen monument te maken van het complete terrein.

Voor het terugplaatsen van kunstwerk 'Merrie met veulen' aan de Burgemeester Elkhuizenlaan wordt een beroep gedaan op sponsoring. Volgens kunstenaar Leon Vermunt zou het beeld 'De ontmoeting' dat in het Rabobankkantoor staat beschikbaar gesteld worden aan de Halsterse gemeenschap. Hierover wordt de directie van de bank benaderd.

In een bijeenkomst eind juli wordt de aanleg van een historische/recreatieve fietsroute door de Auvergnepolder besproken door de betrokken instanties.