Wethouder Financiën Henk Kielman
Wethouder Financiën Henk Kielman Foto: Bep Tielemans

"Positief financieel beeld" voor 2020 en volgende jaren

GEMEENTE WOENSDRECHT - Wethouder Henk Kielman presenteerde maandag de Perspectievennota voor 2020-2024. Met deze nota legt het college van b en w aan de raad de belangrijkste ontwikkelingen, de beleidsvoornemens en wensen voor om de begroting uit te werken.

Voor 2020 en volgende jaren voorziet het college positieve cijfers. De financiële consequenties van de meicirculaire van het Rijk zijn daar in mee genomen. De Perspectievennota wordt op 3 september in de raad behandeld.

Wethouder Kielman: “Uitgangspunten hierbij zijn, dat de begroting meerjarig sluitend dient te zijn, dat een sluitende begroting niet wordt gerealiseerd door inzet van de algemene reserve en dat de weerstandsratio minimaal 1,4 blijft bedragen.”

"Het college kiest voor een behoudende koers, zowel inhoudelijk als financieel. We leven momenteel in onzekere tijden. Structureel zijn we als gemeente verplicht goede zorg aan onze inwoners te bieden, en dat willen we ook, maar de bijdragen daarvoor van de overheid zijn structureel niet toereikend. Daarnaast zijn er incidentele risico’s. Denk hierbij aan de stikstof restricties vanaf mei 2019 die een negatieve invloed hebben op onze legesinkomsten en nu komt daar de corona crisis nog eens bovenop. Daarnaast wil de rijksoverheid de algemene uitkering aan gemeenten herijken vanaf 2022. Zoals het er nu naar uitziet is dat nadelig voor kleine gemeenten. Dat betekent dat we bewuste keuzes maken voor uitvoering en investeringen. Bewust betekent: risico’s en prioriteiten goed in beeld hebben en mede daardoor waar nodig projecten anders doen, niet uitvoeren of toch wel investeren. Tevens betekent dit dat het college, samen met de raad, zorgvuldige monitoring en afstemming noodzakelijk acht. Goede afspraken en communicatie over de gemeentelijke financiën is in deze periode vol onzekerheden - corona, herijking van het gemeentefonds - van groot belang. Uitgangspunt blijft immers het aanbieden van een structureel sluitende programmabegroting met een sluitend meerjarenperspectief dat niet wordt gerealiseerd door inzet van de algemene reserve en dat de weerstandsratio minimaal 1,4 blijft”, aldus Kielman.

Het saldo over de gehele periode 2020 – 2024 bedraagt € 109.483. Hiermee geeft het college bij de uitvoering van haar collegewerkprogramma invulling aan de gestelde financiële kaders van een sluitend meerjarenperspectief.