Tom van Dijck
Tom van Dijck Foto: Dennis van Loenhout

Voetzorg van A tot Z bij Podolympia

ZUIDWESTHOEK – "Denk eens wat vaker aan je voeten", dat is kort samengevat de boodschap van de podotherapeuten van Podolympia, de voetexperts van de Brabantse Wal. Een podotherapeut is namelijk veel meer dan de maker van steunzolen, zeker bij Podolympia. Daar draait het om voetzorg van A tot Z.

"De A is schoenadvies, de Z zijn zolen, maar daartussen zit nog heel veel", zegt podotherapeut en praktijkeigenaar Tom van Dijck. Podolympia ontstond begin dit jaar uit Hallux Podotherapie en is een "podotherapiepraktijk 2.0" waarvan het kloppend hart zich in Bergen op Zoom bevindt, maar die ook locaties heeft in Putte, Ossendrecht, Hoogerheide en Roosendaal. "De naam Podolympia verwijst naar de Olympische gedachte", zegt Tom, "waarin meedoen belangrijker is dan winnen. Dat is precies waar we voor staan. We zijn er voor sporters, maar willen graag dat iederéén klachtenvrij kan deelnemen aan het dagelijkse leven."

Gemiddeld zet je zo'n 10.000 stappen per dag, en dat betekent een flinke belasting voor je voeten. "Mensen beschouwen hun voeten als iets vanzelfsprekends, maar voetklachten kunnen veel problemen veroorzaken", vertelt Tom, "verkeerde schoenen, een foute houding of een onjuiste loop kunnen de oorzaak zijn van hielspoor, krampen of problemen met de achillespees. Ook lage rugklachten of bekkenproblemen kunnen hun oorsprong vinden in bijvoorbeeld een beenlengteverschil. In al die gevallen kunnen wij helpen, vaak ook preventief. Ons advies is om je eens bewust te zijn van de wijze waarop je loopt. Het eerste hielcontact zou moeten plaatsvinden aan de buitenkant van de voet, als dat niet het geval is loop je niet op de juiste wijze en loop je risico op klachten. Het kan nooit kwaad om af en toe je schoenen eens om te draaien, hoe je zolen afslijten zegt veel over hoe je loopt."

Niet voor niks noemt Tom van Dijck de praktijk van Podolympia in Bergen op Zoom een podotherapiepraktijk 2.0. "Hier kunnen we een uitgebreide ganganalyse maken. Daarbij brengen we met een drukmeetplaat de drukgebieden in kaart en kunnen we de loop filmen in 100 frames per seconde. Zo kunnen we tot in detail zien hoe de voetstand is, en hoe we de klachten het beste te lijf kunnen gaan", vertelt Tom. Podolympia beschikt in Tom van Dijck, Nils De Groot, Anes Royens en Pieter Vermeiren uit een deskundig team dat alle finesses van het vak tot in de puntjes beheerst. "Wij zijn er uiteraard ook voor mensen met diabetes, bij wie de voeten een risico vormen. Bovendien hebben we een eigen orthopedisch schoentechnicus die orthopedisch schoeisel volledig op maat maakt en er ook nog voor zorgt dat die schoenen móói zijn", zegt Tom. Podolympia is er ook voor mensen die op het werk hele werkweken op zwaar, onflexibel veiligheidsschoeisel lopen. "Wij maken gecertificeerde zolen voor zulk schoeisel, daarmee kunnen we weer klachten helpen voorkomen en komt de veiligheid niet in het geding."


Verwijzing

De zorg van Podolympia valt onder de aanvullende ziektekostenverzekering, en voor diabetespatiënten zelfs onder de basisverzekering, mits er een verwijzing van de huisarts is. "We werken uitstekend samen met huisartsen en medische pedicures", aldus Tom. "Vaak worden mensen naar ons verwezen, maar ook wij kunnen mensen vanuit onze praktijk snel doorverwijzen als er meer hulp nodig is. Een verwijzing is geen vereiste, wie voetklachten heeft mag altijd een afspraak maken. Wij zien vaak dat in onze praktijk de puzzelstukjes samenvallen en mensen ineens beseffen dat hun klachten een weg te nemen oorzaak hebben. Eigenlijk is dat de Z in onze voetzorg: klachtenvrij deelnemen aan het dagelijks leven, het allerbelangrijkste."