Friethuisje op plein Vogelenzang in Halsteren.
Friethuisje op plein Vogelenzang in Halsteren. Foto: Bep Tielemans

Friethuisje plein Vogelenzang

HALSTEREN - Plaatselijke ondernemersfamilie Van de Zande staat al generaties lang regelmatig met een oliebollenkraam in Halsteren en heeft nu vergunning van de gemeente voor Frituur 't Huisje op het nieuwe plein Vogelenzang.

Politieke partij GBWP heeft aan het college van B&W gemeente Bergen op Zoom een reeks vragen gesteld over de plotselinge plaatsing van het friethuisje. Raadslid Paul Schut in de brief: 'We ontvingen berichten van ondernemers van de Dorpsstraat, die zeer verbaasd en ongerust zijn aangaande het feit dat er afgelopen woensdag een houten huisje gebouwd en geplaatst is op het nieuwe Vogelenzangplein. In dit huisje is een horecagelegenheid met friet, snacks en softijs in de aanbieding. De vaste lokale ondernemers met gelijke producten zijn net gedurende de corona-lockdown maandenlang gesloten geweest en doen nu hun best om met het heropenen de geleden financiële schade te beperken. De plotselinge toevoeging van deze semi-tijdelijke horeca (het neigt naar een permanent karakter) op het Vogelenzangplein, komt voor de bestaande ondernemers, die nu proberen te overleven, wel heel slecht uit. Verder valt het hen op dat er destijds bij de inrichting van “de Huiskamer” een grote hoeveelheid extra maatregelen nodig waren, bijvoorbeeld qua afzuiging, zodat omwonenden geen hinder zouden ondervinden. En nu kan blijkbaar plots zonder enige voorwaarden dit friethuisje wel geplaatst worden. We begrijpen ook wel dat de ondernemer uit het friethuisje, in deze tijd sinds de lockdown, zijn geld probeert te verdienen. En we leven in een vrije markt. Echter uit het horeca-adviesrapport uit januari 2018 van bureau Van Spronsen blijkt al dat er een erg ruime hoeveelheid aan Fastservice gelegenheden in Halsteren is. Het toevoegen van deze gelegenheid aan de dorpskern lijkt dan ook onverstandig voor de langere termijn van de ondernemers. GBWP vreest voor de langere termijn effecten, die de plaatsing van deze tijdelijke gelegenheid met zich meebrengt voor de dorpskern van Halsteren.'

Paul van de Zande: "Als Halsterse ondernemer proberen wij in deze onzekere tijd ook gewoon het hoofd boven water te houden. In principe hebben we voor drie maanden een vergunning om hier te staan. We kijken het even aan."

Afbeelding