Groen licht voor zonnepark

Dassenberg

LEPELSTRAAT - Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Bergen op Zoom verleent medewerking aan het afwijken van het bestemmingsplan Buitengebied Noord voor het realiseren van het zonnepark ‘Dassenberg’ aan de Halsterseweg in Lepelstraat.

Het projectgebied ligt in de noordelijke punt van de gemeente Bergen op Zoom, tussen Klutsdorp en Steenbergen. De locatie tussen de A4 en Stierenweg heeft bestemming kassen/landbouw. Op 10 januari van dit jaar is voor de vier percelen omvattende locatie een uitgebreide aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Het gebied aan Landgoed Dassenberg en heeft een oppervlakte van circa 6,3 hectare. Het zonnepark gaat ongeveer 8 miljoen kWh duurzame elektriciteit opleveren, vergelijkbaar met het stroomgebruik van ongeveer 2700 huishoudens. Burgers en bedrijven uit de omgeving kunnen participeren in het project.

Overwegingen van initiatiefnemers zijn 'bewoners mee te laten investeren en delen in de opbrengst' en daarnaast dat 'overname van een landbouwbedrijf in deze tijd door de zoon van een van initiatiefnemers, familie van den Eijnden, alleen mogelijk is met commerciële projecten'.

Vanuit een bewoner van Lepelstraat is enkele maanden geleden kritiek geuit op het voornemen een zonneweide te realiseren pal naast het natuurgebied. Ook heeft deze bezwaarmaker, Maarten Koudenburg, technische argumenten genoemd om tegen Zonnepark Dassenberg te zijn.