Schaken vroeger
Schaken vroeger

Schaken in coronatijd kan op computer altijd

HALSTEREN - ZUIDWESTHOEK - REGIO - Bij diverse sporten kun je alweer gaan oefenen als de ouderen tenminste 1½ meter afstand van elkaar houden. Bij schaken is dat heel erg moeilijk. Je moet dan een tafel hebben die wel 1½ meter breed is en als je een stuk wilt verzetten, dan moet je helemaal over de tafel leunen. Ook zit je met de gezichten naar elkaar toe en er is dus een kans dat de ander besmet zou worden, als een van de twee corona heeft. Veiligheid voor alles, dus wordt er voorlopig niet geschaakt. Ook de jeugdtrainingen en competities liggen stil. Waarschijnlijk tot 1 september.

Schaken op de computer is altijd mogelijk. De vorige keer hebben we je iets verteld over het leren en trainen via chessity.com. Maar wil je schaken, dan kan dat bijvoorbeeld bij chess.com of playchess.com. Dat zijn sites waar je al dan niet betaald schaakpartijtjes kunt spelen tegen spelers uit de hele wereld.

Tegenwoordig is het schaken tegen mensen uit de hele wereld dus gewoon een kwestie van een klik op de muis en wachten tot iemand met je wil gaan spelen. Er is meestal binnen korte tijd wel iemand. Vroeger was dat veel moeilijker. Ook waren er destijds nog geen schaaktrainers, geen schaakclubs, enz. Wel waren er sociëteiten en cafés waar geschaakt werd door de leden van de hogere klassen zoals notarissen, advocaten, artsen en burgemeesters. Tegenwoordig is het schaken voor iedereen weggelegd. Je kan gewoon naar een schaakvereniging gaan om te schaken. Nu even niet natuurlijk.

In het vorige artikel hebben we je verteld dat het schaken via het Midden-Oosten en Noord-Afrika in Italië en Spanje werd geïntroduceerd. De eerste goede schakers kwamen daar dan ook vandaan. Langzaam veroverde het schaken ook het noorden. In de Middeleeuwen werd het schaken een deel van de opvoeding. Het waren vooral ridders die naast allerlei andere vaardigheden schaken moesten leren en het waren jonkvrouwen die zorgden voor de schaakeducatie van de ridders. De illustratie hiernaast komt van de site van het schaakmuseum. Dat museum is gevestigd in een van de kubuswoningen aan de Westblaak in Rotterdam. Het is zeker een bezoekje waard als je daar toch bent. Na de Middeleeuwen werd het schaken serieuzer beoefend en kreeg de wereld ook een wereldkampioen. De Oostenrijker Wilhelm Steinitz was de eerste wereldkampioen. Hij was ook de eerste die de tactiek van het schaken beschreef. Maar daarover schrijven we een andere keer.


Schaakproblemen

De vorige keer hebben we dit probleem aan jullie voorgelegd: hoe wint wit? Heb je het gevonden? Wit kan door zijn dame diagonaal (schuin) te verplaatsen naar het vakje naast de koning schaakmat zetten. De koning staat schaak en de koning kan naar geen ander veld waar hij niet schaak zou staan. Ook kan de dame niet geslagen worden omdat die dame verdedigd staat door het paard. Voor degenen die de schaaknotatie machtig zijn: Da2-g8.

Het andere probleem was: hoe kan wit een paard winnen? Welnu, dan maak je gebruik van het feit dat de dame zowel recht als schuin mag. Als hij schuin naar links gaat zoals de pijl aangeeft, dan zet hij de koning schaak. Zwart moet dus iets doen. Hij kan kiezen om weg te gaan met zijn koning of hij kan iets tussen de aanvallende dame en de koning zetten. Mogelijk zijn een dame, een paard op twee verschillende plaatsen en een pion. Daar zijn dan ook weer twee mogelijkheden, maar in al die gevallen slaat de dame het paard midden op het bord. De zwarte pijl geeft aan waar de dame naar toegaat en de oranje pijlen geven aan wat de twee aanvallen zijn. Wit wint dus een paard. In schaaknotatie 1. Da4† b5 (of een willekeurige andere zet van zwart). 2. Dxe4.
Nu weer twee andere problemen: In het probleem hierboven kan wit schaakmat geven. De vraag is natuurlijk hoe? In het probleem rechtsonder heeft zwart een grote overmacht. Maar wit kan toch wel iets goeds doen. Wat is de beste zet voor zwart? Succes!

13 mei oplossing
13 mei oplossing
Links (boven)
Rechts (onder)