Afbeelding
Foto:

'Coronastorm Woensdrecht geluwd'

GEMEENTE WOENSDRECHT - Afgelopen weken is het aantal coronagevallen in de Zuidwesthoek gestabiliseerd. "De storm is gaan luwen in Woensdrecht, evenals elders in West-Brabant", verklaart burgemeester Steven Adriaansen.

Het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van corona in gemeente Woensdrecht is met zeven stabiel. "Er wordt nu veel meer getest, met name bij zorgpersoneel, waardoor de ziekte beheersbaar wordt. Kortom: bemoedigende cijfers die leiden tot afschalen van maatregelen. Terrassen zijn weer open, middelbaar onderwijs functioneert weer en er mag meer bezoek plaatsvinden bij verpleeghuizen.
De economische crisis leidt tot nieuwe Tozo-regelingen voor ondernemers. De gemeenteraad vergadert weer, al is het in een nieuwe opstelling die de komende tijd blijft. Deze setting geldt ook voor opinieraden en overleg van het presidium, die afstappen van vergaderen via het scherm. Belangrijke onderwerpen momente;l zijn Kindercetrum Woensdrecht en het huisvestingsplan voor scholen. Bij de perspectiefnota zal compensatie voor corona aan de orde komen in raadsvergaderingen nieuwe stijl", legt de burgemeester uit.


Onduidelijk

Adriaansen vervolgt: "Met betrekking tot het grensverkeer en onze Belgische buren is niet helemaal duidelijk wat er wel of niet mag. Bezoek, winkelen en inkopen doen door hen is hier toegestaan. Er vinden mobiele controles plaats. In Belgiƫ gaan tanken, terrasbezoek en vakantiebezoek is niet toegestaan. De kans op een boete is groot. Wat handhaving in Nederland betreft blijkt dat zowel personeel als uitbaters van horecazaken zich keurig aan de regels houden."


Tozo-regelingen

Wethouder Henk Kielman van economische zaken licht toe: "Samen met een ambtenaar heb ik afgelopen weken alle kernen van de gemeente afgereisd en persoonlijk contact gehad met horecaondernemers. Er zijn 24 verzoeken voor tijdelijke uitbreiding van terrassen ontvangen en daarbij is maatwerk geleverd. Tevens is er een gesprek gewest met alle ondernemersverenigingen in de dorpen. Over hoe het zit met afstemmen van activiteiten, sponsoring et cetera." Op een enkele klacht of opmerking na blijkt aanvragen van een Tozo-regeling goed te verlopen. Kielman: "Met ingang van 2 juni is er een tweede Tozo-regeling ingevoerd die in diverse opzichten verschilt van de eerste. Bijvoorbeeld het inkomen van de partner telt nu mee, er mag geen sprake zijn van faillissement en de regeling geldt voor vier maanden."


Teststraat

Wethouder sociaal domein Lars van der Beek tenslotte: "Ook wij gaan langzaam terug naar 'normaal'. Het voortgezet onderwijs is weer gestart en nu is het kijken hoe het fietsen verloopt. Bedoeling is openbaar vervoer zoveel mogelijk te vermijden. Spandoeken met waarschuwingen over fietsende scholieren zijn opgehangen."
Vanaf 1 juni kan iedereen zich laten testen op corona. "Dit is mogelijk in een teststraat in Breda nabij het NAC-stadion na afspraak via de GGD op telefoonnummer 0800 1202."
Van der Beek tenslotte: "Gelukkig mogen bewoners van verpleeghuizen weer bezoek krijgen van een vaste mantelzorger. Aanmelden kan via het call-center van tanteLouise. Sportverenigingen zijn weer actief en jeugd mag weer wedstrijdjes spelen. Hopelijk is alles snel weer normaal."