Eric de Kock
Eric de Kock Foto:

Eric de Kock in Halsteren zag Van Agt in Parijs

HALSTEREN - Veertig jaar na de legendarische Touroverwinning van Joop Zoetemelk genieten we in deze krant nog even na met “wielergezichten” uit de regio. In Halsteren weet Eric de Kock van De Kock Tweewielers nog hoe premier Van Agt naar Parijs toog om Zoetemelk te huldigen: “Dan heb je iets bijzonders gepresteerd.”

De Kock Tweewielers aan de Halsterseweg is een bekend Halsters familiebedrijf met een rijke historie. Dat was in 1980 ook al zo, want hoewel Eric de Kock toen pas 12 jaar oud was, bestond het familiebedrijf destijds al 57 jaar. Drie jaar voor zijn bedrijf het eeuwfeest viert, denkt Eric de Kock terug aan het jaar 1980, waarin de fiets enorm aan populariteit won dankzij Joop Zoetemelk en zijn winst in de Tour de France.

“Bij ons thuis was er altijd sport op tv”, zegt Eric (52), “als je ziet hoe een sporter op hoog niveau het uiterste van zichzelf vraagt is dat eigenlijk altijd mooi, dan maakt het niet meer uit naar welke sport je kijkt. Ik kan van verspringen net zo genieten als van wielrennen.” Zelf was De Kock jarenlang een fanatiek voetballer bij RKSV Halsteren, en ook nu nog klopt zijn hart voor de voetbalsport. Maar fietsen, dat heeft iets extra’s, dat geeft Eric graag toe. Dat komt door die familiehistorie.

Voor Eric is de TI-Raleighploeg van 1980 nog steeds één van de beste wielerformaties aller tijden. “Niet alleen Zoetemelk, maar ook Knetemann, Raas, Lubberding, het waren stuk voor stuk toprenners, die alles konden winnen. De ploegentijdrit was eigenlijk altijd een prooi voor dit team, in de sprint reed Raas steevast vooraan en voor het algemeen klassement was Zoetemelk de man. Dat bleek wel in 1980. Ik herinner me van die Tour vooral het grote afzien van de bergetappes, en het feit dat premier Van Agt in Parijs stond om Zoetemelk te huldigen. Dat maakte wel duidelijk hoe bijzonder zijn overwinning was. De Tour de France is dé wedstrijd. Die win je niet zomaar.”

Als 12-jarig jochie zag Eric het allemaal gebeuren, en zonder het te beseffen maakte hij zo een historisch moment mee. Dat liet zich ook voelen in het bedrijf van zijn ouders.”Op mijn twaalfde hielp ik al af en toe mee in het bedrijf. Ik weet wel dat we na de Tour ineens veel meer racefietsen verkochten. Bij ons gingen er vooral fietsen van Motobecane over de toonbank. Dat waren vrij simpele racefietsen voor een mooie prijs. En ze waren duurzaam, want een aantal van die fietsen rijdt nog steeds rond!”

Nog voor zijn 25-ste verjaardag nam Eric het familiebedrijf van zijn vader over, waarover hij nu alweer 27 jaar de scepter zwaait. Racefietsen verkoopt De Kock Tweewielers niet meer: “Dat vereist een groot specialisme”, zegt Eric, “wij richten ons steeds meer op de elektrische fiets maar natuurlijk weten we ook alles van de 'gewone' fiets en schoolfiets. Zelf ben ik ook geen wielrenner, ik zit liever op de mountainbike. Maar de Elfstedentocht heb ik drie keer gereden met de racefiets. Dat was behoorlijk afzien, moet je nagaan wat een renner in de Tour de France meemaakt. Het zou mooi zijn om weer een Nederlander te zien winnen. Ik hoop dat Dumoulin op niveau weet te komen, maar het zou nog mooier zijn als Mathieu van der Poel de Tour op zijn naam schreef. Ik denk dat iedereen daarop zit te wachten. Maar tot die tijd vermaak ik me wel met het Tourspel van De Halsterse Krant. Dat is bijna net zo spanend als de echte Tour.”


Foto's: Eric de Kock; De Kock Tweewielers in vroeger tijden; onderaan: © Cor Vos: Huldiging van Tourwinnaar Joop Zoetemelk in het bijzijn van premier Van Agt in 1980.

Oude foto De Kock Tweewielers
Oude foto De Kock Tweewielers 2
Applaus voor Tourwinnaar Joop Zoetemelk van premier Dries van Agt (rechts) in Parijs.
Afbeelding