Tour de France 1980: Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann finishen samen op de Champs Elysées - archieffoto Cor Vos ©
Tour de France 1980: Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann finishen samen op de Champs Elysées - archieffoto Cor Vos © Foto: Cor Vos

1980: Joop Zoetemelk wint de Tour!

HALSTEREN - In deze uitgave veel aandacht voor de winst van Joop Zoetemelk in de Tour de France 1980. Eindelijk schreef de coureur uit Rijpwetering deze Grote Ronde op zijn naam. Nadat hij vijfmaal 2e in het totaalklassement eindigde, greep "onze Joop" de zege.

Medio 1979 maakte ploegleider Peter Post van TI-Raleigh-Creda bekend dat de Nederlandse toprenner Joop Zoetemelk voor 1980 een contract had getekend bij zijn topploeg. Het ultieme doel was duidelijk: Volop gaan met het team voor Tourwinst van Zoetemelk. Bij bestudering van het routeschema bleek dat er maar liefst 2 ploegentijdritten waren opgenomen. En dat was koren op de molen voor "De Lange uit Amstelveen" zoals Peter Post werd genoemd. Ploegentijdritten vormden immers dé specialiteit van het team. Bovendien beschikte de formatie TI-Raleigh-Creda over een groot aantal renners die door hun kwaliteiten geschikt waren om Joop de zo gewenste Tourzege te bezorgen. Het team had al heel veel koersen gewonnen maar de eindwinst in een Grote Ronde ontbrak nog op het palmares. Dat was de grote uitdaging voor het seizoen 1980. Deze week kijkt deze krant terug op de historische overwinning. Zoetemelk werd na Jan Janssen in 1968 de 2e Nederlander die de Ronde van Frankrijk wist te winnen. Maar de totale ploeg leverde een fantastische bijdrage. De ploegentijdritten werden door de Nederlandse formatie beheerst. Tevens werd een recordaantal etappes (9 stuks) door de Postbrigade of Postbodes gewonnen. Tel daarbij op de witte trui voor Johan v.d. Velde als beste jongere. Het zal duidelijk zijn; TI-Raleigh-Creda beheerste de Tour de France 1980. Historisch is het beeld dat Zoetemelk winnend over de streep komt in Parijs. De Kneet pakte de arm van Zoetemelk om Joop het ultieme zegegebaar te laten maken. In Parijs waren meer dan 100.000 Nederlandse fans aanwezig.

Terugblik

Wij gaan met u 40 jaar terug in de tijd. Het jaar dat Joop de Tour winnend afsloot. Vele mensen herinneren die dag alsof het gisteren was. Hun verhalen komen uitgebreid aan bod. In de maand juli zal de wielerrubriek helemaal in het teken staan van de Tour van 1980. In vijf delen een terugblik op die mooie 3 weken van alweer veertig jaar geleden. Eerst de voorbeschouwing, dan alle etappes met de successen en een nabeschouwing. De Tour 2020 zal wellicht nooit verreden worden maar de editie van 1980 -de Tour du Joop- staat opnieuw -en geheel terecht- in het middelpunt van de belangstelling.

Tour de France 1980: Joop Zoetemelk (TI-Raleigh) - archieffoto Cor Vos ©