Dave van Dijk en Daniel Sluimer
Dave van Dijk en Daniel Sluimer Foto:

Service voor brandschone energie

LEPELSTRAAT – “Niet lullen maar poetsen” is een laconiek gezegde dat verwijst naar mensen die de mouwen opstropen en zonder poespas hun werk doen. Lepelstrater Dave van Dijk is zo iemand. Met compagnon Daniël Sluimer gaat hij zich richten op het reinigen van ruiten en zonnepanelen. Zo levert hij brandschone energie, want hoe schoner het zonnepaneel, hoe groter de opbrengst!

Drie jaar geleden vestigde Dave van Dijk zich in Lepelstraat. Op dat moment had hij al jarenlange ervaring in de schoonmaakbranche. Die zette hij vooral in binnen de havenwereld en de waterzuivering. “Maar”, zegt hij, “het begon me steeds meer op te vallen hoeveel zonnepanelen je hier in de regio ziet. Mijn compagnon Daniël Sluimer en ik besloten ons daarop te gaan richten. Veel particulieren beseffen niet hoeveel invloed vuil heeft op de opbrengst van een zonnepaneel. Wij hebben alle kennis en technieken in huis om zonnepanelen grondig te reinigen, zodat ze hun optimale opbrengst kunnen leveren.”

Zonnepanelen worden vies. Dat gaat soms sneller dan je denkt, zegt Dave: “Je moet een zonnepaneel zien als de voorruit van je auto. Door een laagje stof en zand dat al binnen een paar dagen ontstaat neemt je zicht al flink af. Zo gaat het ook bij een zonnepaneel: door zand en stof komt er minder licht door, en daalt dus ook de energieopbrengst. Vogelpoep versterkt dat effect alleen maar. Je zonnepanelen goed schoonhouden is dus heel belangrijk, maar wij begrijpen dat mensen niet graag zelf het dak op gaan. Wij kunnen zonnepanelen niet alleen vakkundig reinigen, maar we doen dat ook op een veilige manier.”

Daniël en Dave kunnen zonder ladder tot op een hoogte van 15 meter werken. Dat doen ze via een sterke borstel, op een lange telescooparm waardoor water stroomt. “Dat water bevat geen kalk en mineralen, waardoor we volledig streeploos kunnen werken”, zegt Dave, “en vaak is een ladder dus niet nodig. Dat betekent dat we veiliger kunnen werken, maar wanneer we wél het dak op moeten kunnen we dat natuurlijk ook op veilige wijze. Ook de rest van een woning of bedrijfspand kunnen wij vakkundig reinigen, en het totaalplaatje loont vaak de moeite. Onze tarieven zijn altijd gunstig, en wij zorgen voor een snelle en schone oplevering, zonder overlast. Dat is onze service. We controleren zonnepanelen trouwens ook altijd op defecten, dat is een kleine moeite.”