Guido Schoonbrood:
Guido Schoonbrood: "De Toermalijn kiest ervoor haar leerlingen elke dag een halve dag naar school te laten komen." Foto: Dennis van Loenhout

Kiezen voor de kinderen

HALSTEREN – De scholen zijn weer open, in elk geval gedeeltelijk. Dat nieuws werd op gejuich onthaald, ook bij de Halsterse basisscholen. Maar, om alles verantwoord en veilig te laten verlopen moest er heel wat bedacht en geregeld worden. Dat scholen flexibel en niet voor één gat te vangen zijn hebben ze de afgelopen maanden al meermaals bewezen, en dat doen ze ook nu weer. In Halsteren voelt naar school gaan alweer bijna als vanouds.

De afgelopen weken hebben scholen zich de kunst van het onderwijs-op-afstand razendsnel eigen gemaakt. Hoe goed dat ook ging, er gaat niks boven “ouderwets” lesgeven. Dat zijn directeuren Guido Schoonbrood van De Toermalijn en Jack Nuijten van De Springplank en de Sint Maartenschool wel met elkaar eens. Ze verheugen zich bovendien allebei op het weerzien met hun leerlingen en collega’s. Beide directeuren hebben hun uiterste best gedaan om te zorgen dat hun school op een verantwoorde wijze weer open kan, ook dat is een overeenkomst. Overeenkomsten genoeg, maar er zijn dus ook verschillen.

De overheid adviseert scholen om leerlingen hele dagen naar school te laten gaan. De Springplank en de Sint Maartenschool nemen die richtlijn over, maar De Toermalijn kiest ervoor haar leerlingen elke dag een halve dag naar school te laten komen. “Daarmee horen we tot een minderheid”, zegt Guido Schoonbrood, “maar het is een afweging die we zeer serieus hebben gemaakt, en waarover we heel zorgvuldig hebben gecommuniceerd. Aan elk scenario kleven nadelen, wij willen onze kinderen graag weer elke dag zien, en willen op deze manier ook ouders ontlasten zolang het advies om zo veel mogelijk thuis te werken nog steeds geldt. Kinderen uit één gezin komen tegelijk naar school, zo blijft het aantal verplaatsingen beperkt.”

Continurooster

Jack Nuijten zegt dat zijn scholen in hun keuze vooral kijken naar de verkeersstromen in en rond de school. “We werken met een continurooster”, zegt hij, “zo voorkomen we niet alleen verkeer, maar is er ook geen overblijf nodig. Maar wat Guido zegt klopt: aan elk scenario kleven nadelen. Voor ons allebei geldt dat de kinderen voorop staan.”

Voor alle basisscholen zijn de komende weken bijzonder belangrijk. Dat geldt dus ook voor de Toermalijn, de Springplank en de Sint Maartenschool in Halsteren.


Lees verder op pagina 11.


“Dit zijn “gouden weken”, zoals je die normaal alleen aan het begin van het schooljaar ziet, weken die bepalend zijn voor de sfeer op school en in de klassen”, zegt Guido Schoonbrood. De directeur van De Toermalijn vervolgt: "Voor onze kinderen breekt er een nieuwe fase aan in een bijzondere tijd. Of er leerachterstanden zijn is niet evident, maar dat moeten we wel snel in beeld krijgen. Belangrijker is nog om te zien hoe onze kinderen er in sociaal en emotioneel opzicht voorstaan. Daarom is het zo belangrijk dat dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Gelukkig zijn er onder leerlingen, ouders en collega’s weinig zorgen. Iedereen vertrouwt erop dat we met elkaar een veilige schoolomgeving hebben weggezet.”

Datzelfde gevoel heeft ook Nuijten, die stelt dat zowel zijn collega’s als zijn leerlingen reikhalzend uitkeken naar het moment dat de deuren van de school weer open gingen. “Ook wij merken gelukkig weinig van bezorgdheid”, zegt hij, “maar ook wij willen onze leerlingen graag weer zien en ontdekken hoe het met ze gaat. De afgelopen tijd was bijzonder, en soms traumatisch. Kinderen krijgen die signalen mee, dus het is goed dat ze op school weer op verhaal kunnen komen.”

Beide directeuren hebben toegezien op correcte haal- en brengprocedures, op looproutes, op het juiste gebruik van in- en uitgangen en op de hygiëne van de lokalen. Binnen al die beperkingen hopen Nuijten en Schoonbrood dat het gevoel van een “normale” school zo snel mogelijk terugkeert. “Wel maken we ons nog wat zorgen over het afscheid van groep 8”, zegt Nuijten, “goed afscheid nemen kan maar één keer, we zoeken naar alternatieven, die in de buurt komen van hoe het eigenlijk zou moeten: een musical met leerlingen die nog één keer stralen op het podium.” Schoonbrood sluit af met een positieve gedachte: “Ik denk dat deze tijd onze veerkracht heeft vergroot, en ons - ook de leerlingen - heeft doen beseffen welke waarden belangrijk zijn. Ik ben trots op wat we de afgelopen weken samen hebben bereikt. We hebben zin om weer samen aan de slag te gaan!”