Afbeelding
Foto:

60-plus en schaken, gewoon doen!

REGIO - In het vorige artikel hebben we aangegeven dat schaken op iedere leeftijd goed is. Bij de jeugd voor de samenwerking van verschillende hersengedeelten, bij ouderen voor het actief houden van de hersenen. Dat is goed om bijvoorbeeld Alzheimer te vertragen. Ook werd aangegeven dat schaakvereniging BSV bereid was om een schaakcursus voor ouderen te organiseren bij voldoende belangstelling.

De redacteur van dit schaakstukje weet niet of er inmiddels veel mensen gereageerd hebben, maar dat is zeker nog mogelijk. U kunt u opgeven via info@bozschaak.nl . Natuurlijk wordt zo’n cursus pas gegeven als het volledig veilig kan. Dat zal zeker niet zijn voor september van dit jaar.

In Nederland wordt op hoog niveau geschaakt. Op dit moment zijn er 38 nog levende Nederlandse schaakgrootmeesters. Dat is in verhouding tot de bevolking een groot aantal. De sterkste Nederlandse schaakgrootmeester is Anish Giri. Niet bepaald een Nederlandse naam. Giri is geboren in Nepal, heeft ook in Rusland gewoond, maar woont alweer heel lang in Nederland. Hij is een aantal keren Nederlands kampioen geworden, maar speelt meestal in toptoernooien in het buitenland. Naast Euwe, de enige Nederlandse wereldkampioen schaken (1935-1937), is een heel bekende Nederlandse schaakgrootmeester Jan Timman. Lange tijd werd hij de sterkste schaker van de westerse wereld genoemd. Hij heeft in 1983 een match gespeeld om het wereldkampioenschap tegen Anatoli Karpov, die hij verloor met 8½-12½. In zijn beste periode werd er vooral in Rusland heel sterk geschaakt. Dit land heeft dan ook de meeste wereldkampioenen voortgebracht. Tegenwoordig zijn de broers Jorden en Lucas van Foreest mogelijk het gezicht van de Nederlandse schaaktoekomst. Jorden was twee jaar geleden Nederlands kampioen terwijl Lucas vorig jaar de titel voor zich opeiste. Jorden van Foreest eindigde in het afgelopen Tata Steel schaaktoernooi, een van de sterkste schaaktoernooien ter wereld, op een knappe vierde plaats. Veel spelers van de schaakwereldtop waren er aanwezig. Jorden bleef zelfs Anish Giri voor!

De vorige keer hebben we u de volgende schaakproblemen voorgeschoteld: Bij de stelling hier links werd u gevraagd 'hoe wit zwart schaakmat zou kunnen zetten'. Welnu, dat gaat als volgt: 1. Te8+ Lxe8 2. Txe8+ Txe8 3. Dxe8 schaakmat. Een andere volgorde is ook mogelijk.

De vraag rechts was 'hoe zwart remise kon forceren'. Als zwart Te1+ speelt, dan is wit verplicht om de toren te slaan met zijn toren. Zwart kan dan geen zet meer doen zonder schaak te komen staan. Hij staat pat en reglementair is dat remise.

We zullen u weer twee problemen voorleggen. Wit kan in het probleem links zwart in twee zetten schaakmat zetten. Hoe?
Rechts kan wit ook snel mat geven. Hoe? Veel succes met het oplossen.

Even heerlijk samen buitenspelen in het zand


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
OSSENDRECHT - Op de drukbezochte speelplek aan de Molendreef in Ossendrecht vermaakt dit jongetje zich op een mooie voorjaarsdag samen met zijn mama prima in het zand.
speelplek Ossendrecht