Via een digitaal gesprek zijn woensdagochtend vijf wethouders bekend gemaakt voor gemeente Bergen op Zoom.
Via een digitaal gesprek zijn woensdagochtend vijf wethouders bekend gemaakt voor gemeente Bergen op Zoom.

College met vijf wethouders

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Het nieuwe college van gemeente Bergen op Zoom zal uit vijf wethouders bestaan, waarvan twee wethouders uit het vorige college. Dat is woensdagochtend in een digitaal persgesprek bekendgemaakt door formateurs Ad Verbogt en Arjan van der Weegen namens tien politieke fracties.

'De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bestuurlijke reset van de gemeente. In dit proces is inmiddels een belangrijke mijlpaal afgerond. De fracties zijn tot overeenstemming gekomen over de samenstelling van het nieuwe college. Het nieuwe college zal uit 5 wethouders bestaan, waarvan 2 wethouders uit het vorige college. Dat zijn Patrick van der Velden en Barry Jacobs. De drie andere wethouders die, onder voorbehoud van een aantal wettelijke toetsingen, deel gaan nemen aan het college zijn Jeroen de Lange (49) uit Breda, Petra Koenders (52) uit Breda en Mignon van der Zwan (48) uit Haarlem. Alle bestuurders nemen zitting in het college op persoonlijke titel, wat betekent dat zij niet vanuit een partij zijn voorgedragen.

In het werving- en selectieproces voor de nieuwe bestuurders hebben formateurs Arjan van der Weegen en Ad Verbogt samen met een vertegenwoordiging vanuit de fracties een klankbordgroep gevormd. Deze groep heeft gesprekken met de kandidaten gevoerd. In een bijeenkomst met tien fractievoorzitters is advies uitgebracht over de bezetting van het beoogd college, met positieve uitkomst.

Daarnaast is er vanuit de gemeenteraad de opdracht gekomen om de directie te versterken, met name op het gebied van financiƫn. Hiervoor is Johan Rutten voorgedragen.

Het college is voornemens deze opdracht uit te voeren. Het nieuwe college gaat half mei aan de slag.

De komende weken wordt het Focusakkoord verder uitgewerkt tot een gerichte bestuurlijke opdracht en wordt gesproken over de portefeuilleverdeling. Het nieuwe college gaat hier per medio mei samen met de raad uitvoering aan geven.