Afbeelding
Foto:

Zonnebloem quizt wekelijks

OSSENDRECHT – Geen theatervoorstelling in De Maagd, geen picknick in augustus, geen boottocht. Gasten van de Ossendrechtse afdeling van De Zonnebloem hebben vanwege het coronavirus ineens niets meer om naar uit te kijken. Behalve dan de quiz, die de Zonnebloem-vrijwilligers elke week samenstellen en bij hun gasten in de brievenbus doen. Want leuke dingen zijn hard nodig.

En leuk, dat vinden de Zonnebloem-gasten de quiz die hun gastvrouwen bedachten. Dat blijkt wel als Zonnebloem-secretaris Olga Jansz aanbelt bij een prettig verraste Hilda en Piet van Oevelen: zij zijn de winnaars van deze week, en verdienen daarmee een mandje met chocolade, koffie, koekjes en wat andere, kleine aardigheidjes. “De quiz is erg leuk”, vindt Hilda, “het is weer eens wat anders, in deze bijzondere tijd. Ik was gewend om veel thuis te zijn, ik kan maar kleine eindjes lopen en vermaak me goed met haken, breien en lezen. Maar het is leuk om samen de quiz te maken. Meestal beantwoordt Piet de vragen die hij weet, en maak ik de rest af. We kijken er elke week naar uit, en het is leuk dat we gewonnen hebben!”

Daarmee bereikt de quiz zijn doel, vindt Jansz: “We willen in contact blijven met onze gasten en we willen ze graag actief houden. Nu er geen uitstapjes en activiteiten meer zijn is deze quiz een mooie manier om dat toch te bereiken. Bovendien geeft het ze toch weer iets om naar uit te kijken, al is het maar klein.” Jansz stelt de quizvragen samen met hulp van haar vader, die actief is bij de Heemkundekring, en dus veel weet over de historie van Ossendrecht. Want naast de algemene vragen bevat de quiz veel vragen over Ossendrecht en de regio. “Die vragen zijn erg populair”, zegt Jansz, “we proberen een mooie mix te vinden tussen gemakkelijke en moeilijke vragen, want geestelijke activiteit is heel belangrijk.” Zo wisten bijvoorbeeld nog maar weinig deelnemers dat de bakker van wie Leon Wilbrink in 1989 de lokale bakkerij overnam Sjef Poppelaars was. Maar juist in die uitdaging zit de charme van de quiz. Olga Jansz ziet en hoort dat wekelijks. “In de avond dat we de quiz bezorgen krijgen we vaak de eerste oplossingen al binnen. Eén echtpaar is zo fanatiek dat ze onderling zelfs onenigheid hebben over sommige vragen”, lacht ze. “Er zijn gasten die elkaar gaan bellen om te overleggen, maar er is ook een mevrouw van 90 in Mariahove die mij belt om antwoorden te vragen. Iedereen doet het op z’n eigen manier, en zo blijven we toch bezig!”