Corona zet nu door in Woensdrecht

GEMEENTE WOENSDRECHT - Stond de teller van corona-besmettingen onder inwoners van de gemeente twee weken terug nog op 13, afgelopen woensdag was dit aantal toegenomen tot 56. Inmiddels zijn vijf bewoners aan het coronavirus overleden, afkomstig uit alle kernen van de gemeente.

"Ook Woensdrecht is nu midden in de coronastorm terechtgekomen", deelde burgemeester Steven Adriaansen mee, "met name zorgcentrum Heideduin is een coronahaard. Medeleven gaat uit naar familie van overledenen. Medewerkers verdien lof, zij proberen met liefde en energie het gemis aan bezoek bij bewoners te verzachten."


Spelregels

In plaats van de teugels te laten vieren blijft juist nu het in acht nemen van maatregelen heel belangrijk. De burgemeester roept dan ook mensen op zich hieraan te houden, handhaving op spelregels blijft van kracht. In een tweede brief heeft de burgemeester zich tot de inwoners gericht.

Hij prijst alle inwoners voor het goed opvolgen van de maatregelen en spreekt grote waardering uit richting alle hulpverleners en plaatsen waar extra noodzakelijk werk wordt verricht. Ondernemers krijgen een hart onder de riem. "We hebben en krijgen te maken met een hele zware periode, ondernemers kunnen alleen maar wachten op betere tijden."


Kletstent

Ook wethouder Sociaal Domein Lars van der Beek spreek zijn waardering uit. "De druk op mensen is heel hoog, vooral in zorgcentra. Bij Mariahove is nu een prachtig initiatief gerealiseerd in de vorm van een kletstent, zodat er op afstand een praatje mogelijk is. Het onderwijs gaat lucht geven in thuissituaties, als gemeente blijven we faciliteren in noodopvang. Kinderopvang gaat vanaf 11 mei weer open op reguliere tijden; opvang buiten die tijden wordt nog bekeken.

Kinderen tot twaalf jaar mogen buiten sporten in verenigingsverband, jongeren tot 28 jaar op anderhalve meter afstand. Dit is een moeilijk punt, sportbonden moeten duidelijkheid geven. Douches mogen niet gebruikt worden. In overleg met de buurtsportcoach van de BWI kunnen kinderen die geen lid zijn van een club toch sporten."


Geduld

Subsidie aanvragen voor verenigingen in het algemeen wordt aangepast vanwege de omstandigheden. Zzp'ers en ondernemers hebben helaas geduld nodig. Zij moeten voor praktische vragen bellen naar de ISD: 140164 en optie 2 kiezen."


Opmerkingen

Wethouder Henk Kielman voegt toe: "De ISD heeft er een hele taak aan overbruggingsregeling af te handelen. Er is wel degelijk communicatie over met ondernemers, maar sommigen komen bij de gemeente terug met vragen. Het aantal aanvragen schommelt nu rond de 300 waarvan er vijftig zijn afgehandeld. Intussen is er bij onze gemeente ruim 1,7 miljoen euro totaal beschikbaar voor uitkeringen aan ondernemers. Ik heb de indruk dat het wel loopt met de aanvragen maar ondernemers hebben wel opmerkingen bij sommige vragen."


Bijhouden

"Wat toeristenbelasting betreft is een verlaging bepaald en uitstel van betaling. Er is ondernemers in deze sectoren gevraagd het aantal overnachtingen bij te houden."