Huisvesting statushouders

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - In november vorig jaar heeft de gemeenteraad een motie aangenomen over het stopzetten van de overbodige voorrangsregeling voor statushouders. De raad heeft het college gevraagd om de prestatieafspraak met Stadlander aan te passen door de voorrangsregeling af te schaffen.

Het college zegt in haar brief aan de raad dat de gemeente verplicht is om statushouders te huisvesten. En dat anders de provincie, op kosten van de gemeente, zelf de huisvesting van statushouders ter hand neemt.


Verantwoordelijkheid

De gemeente heeft afspraken met Stadlander, als grootste aanbieder van sociale huurwoningen, gemaakt over het aantal te huisvesten statushouders en de spreiding ervan. Hoe Stadlander dit doet, is de verantwoordelijkheid van de woningcorporatie.

Stadlander heeft een voorrangsregeling in het leven geroepen om zicht te houden op de aantallen, de spreiding en het goed verlopen van de plaatsing door middel van maatwerkbegeleiding.


Kosten

Door de afspraken met Stadlander kan de gemeente aan haar wettelijke taakstelling voldoen. Bovendien voorkomt de gemeente hiermee dat de provincie de kosten voor het huisvesten van statushouders in de gemeente op het college verhaalt.

Het college heeft daarom besloten deze motie niet uit te voeren en zet de afspraken met Stadlander voort.