Afbeelding
Foto:

Dokter Van Dam nuanceert

HALSTEREN – Bijna exact een jaar na zijn pensionering bekijkt de voormalige Halsterse huisarts Jaap van Dam de ontwikkelingen rond het coronavirus met een mix van interesse en ongeloof. Hij is vol lof over de inzet van zijn collega’s en wijst zijn oud-patiënten op de noodzaak van “voorkomen” en de waarde van de nuance.

De herinnering aan zijn afscheidsreceptie is voor Jaap van Dam nog steeds een goede. Van een patiënte kreeg hij een bloemetje, met daarbij de mededeling dat hij de enige man was die zij ooit had vertrouwd. Dat vond hij een mooi compliment, en het deed hem beseffen dat een huisarts niet altijd stilstaat bij de betekenis van zijn werk. Sinds vorig jaar is de wereld flink veranderd: de coronacrisis heeft de waardering voor het werk van artsen tot grote hoogten doen stijgen. Hoewel de arts in Jaap van Dam de ontwikkelingen met interesse volgt, is hij blij dat hij juist nu gepensioneerd is: “Op mijn leeftijd behoor ik ook tot een risicogroep, en als eerstelijns hulpverlener zou ik me misschien niet geheel veilig voelen. Momenteel zit ik veel thuis en zie ik eigenlijk niemand. Dat is geruststellend, maar mocht de situatie zich zo ontwikkelen dat ook gepensioneerde artsen iets kunnen betekenen, dan zou ik dat zeker overwegen.”

Ook zonder zijn vak weer op te pakken kan Van Dam wat betekenen. Door zijn patiënten te laten weten dat hij aan ze denkt en met ze meeleeft in deze moeilijke periode. “Mensen zijn de afgelopen weken heel wat zekerheden kwijtgeraakt. Ze zitten met angsten en vragen, dat is heel begrijpelijk. Ik denk regelmatig aan mijn patiënten, zeker aan de mensen wier gezondheid toch al te wensen overliet. Ik hoop dat zij gespaard blijven van het virus. Het is goed om vertrouwen te hebben in de zorgmedewerkers, zij doen echt hun uiterste best, terwijl ze zelf een grote kans lopen aan het virus te worden blootgesteld. Zij verdienen ons respect.”

Van Dam hamert op het belang van een goede weerstand. “Daarom is het belangrijk om een goed dagritme aan te houden. Zorg voor voldoende rust, maar ook voor voldoende beweging. Het is prachtig weer om te wandelen en fietsen, dus maak daar gebruik van! Ook gezonde voeding is heel belangrijk”, zegt Van Dam. Ook tegen de psychische effecten van de pandemie en de intelligente lockdown waarin we ons bevinden kun je je volgens Van Dam wapenen. “Leuke dingen zijn volledig naar de achtergrond verdwenen, dus het risico op depressie en angststoornissen ligt op de loer”, vertelt Van Dam, “daarom is het goed om te kijken naar wat er nog wél kan. Zelf haal ik veel voldoening uit het opknappen van klusjes die al lang gedaan moesten worden, maar waarvoor nooit tijd was. Na mijn pensionering heb ik met een vriend een prachtige fietstocht naar Rome gemaakt. Zelfs nu vind ik het erg mooi om nieuwe plannen voor een soortgelijke tocht te maken. We bevinden ons in een bijzondere periode, maar besef dat die weer overgaat en dat er betere tijden komen.”

Hoewel het coronanieuws soms beangstigend is, benadrukt Jaap van Dam dat de nuance van groot belang is: “In onze Zuidwesthoek valt de situatie tot nu toe mee, en wanneer je de aantallen bekijkt is het aantal besmettingen echt erg klein. Dat betekent dat ook het risico op besmetting gering is, wanneer je de RIVM-richtlijnen volgt. Voorzichtigheid is verstandig, maar paniek is niet nodig.”