Afbeelding
Foto:

Verdubbeling coronagevallen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Het aantal positief op corona geteste inwoners van gemeente Woensdrecht is in een week tijd opgelopen van zes naar dertien. Dit volgens de lijst van de GGD. Het aantal coronabesmettingen in Midden en West Brabant bedroeg woensdagmiddag 1676.

"Met deze informatie moeten we het doen, al zal het aantal gevallen beduidend hoger liggen. Gelukkig is er in 'onze' gemeente nog niemand aan corona overleden. We zijn daarmee de enige in de regio", verklaarde burgemeester Steven Adriaansen op de wekelijkse persbijeenkomst.

Vanwege de coronacrisis moet de noodverordening regelmatig aangepast worden, onder andere op het gebied van recreatie. Vanuit b en w zijn recreatievoorzieningen in de zuidwesthoek bezocht. Eigen boa's zullen toezien op handhaving. In het bijzonder wordt gelet op het houden van anderhalve meter afstand en samenscholing, de speellocatie langs de Molenstraat in Ossendrecht, toerrijders die nog steeds naast elkaar fietsen (ook uit Belgiƫ), afhaalzaken en gebruik van terrassen. "Het overgrote deel van de mensen houdt zich keurig aan de regels van het rijk, complimenten hiervoor want met dit mooie weer valt het niet altijd mee", aldus de burgemeester.


Sociaal Domein

Wethouder Lars van der Beek laat weten dat er op het gebied van Sociaal Domein heel veel gebeurt en er door alle collega's keihard wordt gewerkt. "Er ontstaan mooie initiatieven. Jongeren en social distancing blijft lastig ondanks de campagne 'Slimmer chillen is corona killen'. In overleg met de jongerenwerker en boa's houden we preventief een oogje in het zeil. Kwetsbare kinderen zijn bij Jongleren in goede handen. Voor mensen van 70 jaar en ouder ontstaan veel initiatieven, bij Woensdrecht Werkt loopt een recent voorbeeld. Er zijn belcirkels, mensen met een beperking worden zoveel mogelijk ondersteund en 'Grip op geld' is digitaal en telefonisch bereikbaar voor mensen met financiƫle problemen. Partners werken ruimhartig mee om afsluiten en huisuitzettingen te voorkomen. Deurwaarders denken mee over oplossingen. Als gemeente spreken we respect uit naar mensen in de zorgsector. Alleen met elkaar krijgen we de coronacrisis onder controle."


Economische Zaken

Wethouder Henk Kielman van economische zaken drukt ondernemers een hart onder de riem. De gemeente wijst hen de weg waar ze terecht kunnen voor regelingen en vragen. "We onderhouden contact met de diverse ondernemersverenigingen. Er is positief gereageerd op de informatie die op de gemeentelijke website staat. Onderling lossen ondernemers zaken op en als gemeente ondersteunen we waar nodig. De gevolgen van corona voor winkels en bedrijven lopen uiteen. Uiteraard komen er nu minder Belgen op bezoek en dat is goed merkbaar. Sommige zaken verkopen bovengemiddeld goed. Het gebruik van Tozo-regelingen is in een week tijd gestegen van 171 naar 238. In grensdorp Putte is winkelen lastig maar hier wordt redelijk mee omgegaan. Woensdrecht is een evenementenrijke gemeente. Er zijn kosten gemaakt voor evenementen die zijn afgeblazen. Kijk maar naar het Brabantse Wal Festival, de Lentefeesten en de Roparun. Het budget van ondernemersverenigingen voor activiteiten en wat hiervan over is voor 2020 wordt bekeken. Alles wordt op zijn merites beoordeeld."

Met betrekking tot begrotingswijzigingen 2020 zal verhuizing vanuit de Kromstraat naar het gemeentehuis worden aangepast; rijbewijs 75+ en mantelzorgcompliment blijven intact.