Afbeelding
Foto:

Opdrachten OBS De Dobbelsteen

HOOGERHEIDE - Op openbare basisschool De Dobbelsteen stellen de leerlingen vanuit thuis een krant samen met de klas. Ze krijgen van hun juf of meester allerlei opdrachten en kunnen hun beschrijvingen en illustraties inleveren via e-mail. Hierbij enkele van de opdrachten.


Je zit de hele dag thuis met hetzelfde uitzicht vanuit je kamer of de huiskamer of de keuken … Hoe ziet dat er bij jou uit? Worden de blaadjes aan de bomen en struiken al een beetje groen? Komt er wel eens iemand voorbij gereden? Wat zie je als je door het raam naar buiten kijkt? Schrijf dat eens precies op.

En dan gaan we alle zintuigen even langs.

Als je het raam even open zet, wat hoor je dan buiten? Vogels? Auto’s? Een trein? Pratende mensen? Spelende kinderen? Een kerkklok? Schrijf eens een paar woorden op die daarbij horen. En als je even de kamer uit loopt, wat ruik je dan als je binnenkomt? Niks? Ook prima. Kun je ook iets vertellen wat je geproefd hebt in deze Corona-periode? Nieuw fruit? Snoep dat je nog niet kende? Of is alles met eten en drinken zoals het altijd was? En tot slot: Wat voel je allemaal als je zo opgesloten zit in huis? Je kunt deze vragen voor jezelf in enkele woorden of korte zinnen beantwoorden maar dat hoef je niet in te leveren. Ik ontvang graag van jou een Tekst of Gedicht. Rijmen is niet verplicht. Kan soms mooier zijn zonder rijm. Rijmt het toevallig wel? Laten staan dan. Schrijf over de eerste 2 weken thuis zitten tijdens een Corona-pandemie. Ben eerlijk en schrijf vooral persoonlijk. De beschrijving die je geeft van wat je ziet als je door je raam naar buiten kijkt is de belangrijkste. Die wil ik heel graag lezen. En de tekenopdracht van vandaag is daaraan gekoppeld. Het Gedicht of de Beschrijvingen die je inlevert, lees ik aandachtig en een selectie zet ik in de 2e Corona-krant. Die verschijnt maandag.


Taal [MAX 45 minuten] VERPLICHT

Voor deze opdracht is het prettig om je oortjes in te doen of een koptelefoon aan te sluiten. Je kunt de werkbladen printen en invullen. Verwerken in een schriftje of op een los blad kan natuurlijk ook. 1 Lees deze bladzijde met de Boeken TOP5 (het is blz. 4 van de 6). 2 Ga naar STAP 1 op het werkblad (dat is blz. 5 van de 6) en vul stap 1 in. 3 Luister dan naar de podcast vanaf 3 minuut 26 en vul de spin van STAP 2 in tijdens het luisteren. 4 NA het luisteren van de podcast kijk je of je STAP 3 t/m 8 kunt maken. Lukt dat niet, dan is er niks aan de hand. Het is dan misschien wat te ingewikkeld. Maar … misschien lukt het je wel. Hoe leuk is dat?! Dit is Begrijpend Luisteren. Stuur je resultaat (foto of document) voor 5 uur naar mij op.
Lezen in je eigen boek – [30 minuten, eventueel te verdelen over 2x 15 minuten]. In welk boek ben je aan het lezen? Ik ben net begonnen in Gozert.


Knutselen [MAX 45 minuten]

Op TV heeft het programma Klokhuis weer iets nieuws: elke dag een Masterclass rond creativiteit. Je hebt er al een kijkje kunnen nemen. Dewi vertelde me over de Masterclass ‘Game maken’. Je kunt daar leren goochelen, Gebarentaal leren, Nepwonden maken en Varkentje Rrrrrrrund tekenen met de tekenaar van de strip.