Afbeelding
Foto:

Zorgheld mobiel vanuit Halsteren

HALSTEREN - Rondom Dirksland rijdt een verpleegkundige langs de huizen van coronapatiënten die thuis verpleegd worden. Dat doet ze met een auto van Vakgarage SDH uit Halsteren, die daarmee deelneemt aan een landelijk initiatief dat inmiddels ruim 600 auto's beschikbaar heeft kunnen stellen aan zorgmedewerkers. De man die aan de basis stond van dat idee is ook een Halsterenaar.


Initiatief

Een Kia Picanto die normaal dienstdoet als vervangend vervoer voor de klanten van Vakgarage SDH rijdt tenminste de komende drie maanden over Goeree-Overflakkee, met aan het stuur een verpleegkundige die coronapatiënten aan huis verpleegt. Op de auto prijkt een sticker met de hashtag "zorghelden". Die verwijst naar het feit dat de Kia van Vakgarage SDH is toegetreden tot het leger van "zorgheldenauto's". Die actie is een initiatief van autowebshop auto.nl, en werd bedacht door oud-Halsternaar Martijn Bovée, die weliswaar niet meer in Halsteren woont, maar nog altijd voetbalt in de Zondag 3 van RKSV Halsteren.


Landelijk

"De coronacrisis zorgt voor schrijnende verhalen", zegt Bovée. "Je hoort van zorgmedewerkers die dagenlang diensten van 12 uur draaien, en na zo'n dienst nog twee uur in de trein moeten zitten omdat er minder treinen rijden. Wij vinden dat je dat zorgmedewerkers niet kunt aandoen, zeker niet in deze crisis. Daarom besloten we tien auto's beschikbaar te stellen voor deze mensen. Maar we beseften al snel dat je met tien auto's niet het verschil kunt maken. Daarom zetten we de landelijke actie #zorgheldenauto op, om de hele branche in beweging te krijgen.

Dan kun je wél impact hebben, want inmiddels zijn er dus ruim 600 auto's beschikbaar. Die komen overal vandaan, van grote leasemaatschappijen tot kleine bedrijven. Heel mooi dat er ook een auto uit Halsteren komt, dat doet goed!"


Plicht

Auto.nl zoekt berijders bij de auto's die worden aangemeld. Dat zijn auto in Dirksland terecht komt, op een plek waar niemand Vakgarage SDH kent, maakt Patrick Turfboer niets uit. "Al zou mijn auto in Groningen rijden, dan nog maakt het me niet uit. Het gaat erom dat we op deze manier toch iets kunnen doen. In een situatie als deze vind ik het een soort plicht om te helpen als je kunt."


Flexibel

Dat hij het de komende tijd zonder één van zijn vervangende auto's moet stellen vindt Turfboer niet erg. Hij toont zich flexibel, net als zijn klanten. "Vlak nadat onze 'zorgheldenauto' werd opgehaald strandde een klant met een kapotte auto, die snel vervangend vervoer nodig had. Die klant heeft onze bus meegekregen. In crisistijd moet je flexibel zijn, en het is mooi om te zien dat mensen dat kunnen."